İşveren Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Sigortanin Teminatinin Kapsami
Madde 1- Bu poliçe, isyerinde meydana gelebilecek is kazalari sonucunda isverene terettüp edecek hukuki sorumluluk nedeniyle isverene bir hizmet akdi ile bagli ve Sosyal Sigortalar Kanununa tabi isçiler veya bunlarin hak sahipleri tarafindan isverenden talep edilecek ve Sosyal Sigortalar Kurumu'nun sagladigi yardimlarin üstündeki ve disindaki tazminat talepleri ile yine ayni Kurum tarafindan isverene karsi is kazalarindan dolayi ikame edilecek rücu davalari sonunda ödenecek tazminat miktarlarini, poliçede yazili meblaglara kadar temin eder.
Sigortaci ayrica bu sigorta ile ilgili olarak bir dava açilmasi halinde hükmolunan mahkeme masraflari ile avukatlik ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Su kadar ki, hükmolunan tazminat sigorta bedelini geçerse sigortaci, avukatlik ücreti dahil dava masraflarina, ancak sigorta bedeli nisbetinde istirak eder.

Aksine Sözlesme Yoksa Teminat Disinda Kalan Haller
Madde 2- Aksine sözlesme yoksa asagidaki haller sigorta teminatinin disindadir:
A- 1) Isçilerin, isverence saglanan bir tasitla isin yapildigi yere toplu olarak getirilip götürülmeleri sirasinda,
2) Isçilerin, isveren tarafindan görev ile baska bir yere gönderilmesi yüzünden asil isini yapmaksizin geçen zamanlarda,
meydana gelen is kazalari,
B- Türkiye Cumhuriyeti sinirlari disinda meydana gelen is kazalari.
C- Meslek hastaliklari sonucunda vaki olacak tazminat talepleri
D-Manevi tazminat talepler

Teminat Disinda Kalan Haller
Madde 3- Asagidaki haller sigorta teminatinin disindadir:
a) Kasden ika olunan veya bilerek sebebiyet verilen olaylar sonucu dogacak zarar ve ziyan talepleri,
b) Bir mukavelenin ifasina veyahut hususi bir anlasmaya dayanip, sigortalinin kanuni sorumluluk ölçüsünü asan talepler,
c) Harp, her türlü harp olaylari, istila, yabanci düsman hareketleri, çarpisma (harp ilan edilmis olsun, olmasin) iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlarin gerektirdigi inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar,
d) Isverenin istigal konusu disinda kalmak sarti ile, herhangi bir nükleer yakittan veya nükleer yakitin yanmasi sonucu nükleer artiklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayici radyasyonlarin veya radyoaktivite bulasmalarinin ve isverenin istigal konusu içinde olsun veya olmasin bunlarin getirdigi askeri ve inzibati tedbirlerin sebep oldugu bütün ziya ve hasarlar bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrisim ''fission'' olayini kapsayacaktir.
e) 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydan gelen zararlar.

Sigortanin Baslangici ve Sonu
Madde 4- Sigorta, poliçede baslama ve sona erme tarihleri olarak yazilan günlerde, aksi kararlastirilmadikça Türkiye saati ile ögleyin saat 12.00'de baslar ve ögleyin saat 12.00'de sona erer.

Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülügü
Madde 5- Sigortaci bu sigortayi sigorta ettirenin rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazili beyanina dayanarak kabul etmistir.
Sigorta ettirenin beyani hakikate aykiri veya eksik ise, sigortacinin sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektirecek hallerde:
a) Sigorta ettirenin kasdi varsa, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren bir ay içinde sözlesmeden cayabilir ve riziko gerçeklesmis ise sigorta ettirene tazminati ödemez. Cayma halinde Sigortaci prime hak kazanir.
b) Sigorta ettirenin kasdi bulunmaz ise, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren bir ay içinde sözlesmeyi fesheder veya prim farkini almak suretiyle
akdi yürürlükte tutar.
Sigorta ettiren talep edilen prim farkini kabul etmedigini 15 gün içinde bildirdigi taktirde akit feshedilmis olur.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
c) Cayma, fesih veya prim farkini talep etme hakki, süresinde kullanilmadigi taktirde düser.
d) Sigorta ettirenin kasdi bulunmadigi takdirde riziko:
1- Sigortaci durumu ögrenmeden önce veya,
2- Sigortacinin fesih ihbarinda bulunabilecegi süre içinde veyahut,
3- Bu ihbarin hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçeklesirse, sigortaci tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.

Sigorta Süresi Içinde Ihbar Yükümlülügü ve Sonuçlari
Madde 6- Akdin yapilmasindan sonra rizikonun teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan konusu ve mahiyeti sigortacinin muvafakati olmadan degistirildigi takdirde sigorta ettiren, bu degisikligi:
a) Kendisi tarafindan veya açik veya zimni rizasi ile bir baskasi tarafindan yapilmis ise derhal,
b) Açik veya zimni rizasi olmadan baska bir sahis tarafindan yapilmis ise durumu ögrenir ögrenmez,
ve her iki halde de en geç 8 gün içinde sigortaciya ihbarla yükümlüdür. Sigortaci, degisikligi ögrendigi tarihten itibaren, bu degisiklik sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektiriyorsa 8 gün içinde:
1- Sözlesmeyi fesheder veya,
2- Prim farkini talep etmek suretiyle sözlesmeyi yürürlükte tutar.
Sigorta ettiren, talep edilen prim farkini kabul etmedigini 8 gün içinde bildirdigi takdirde, akit feshedilmis olur.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
Süresinde kullanilmayan fesih veya prim farkini talep etme hakki düser.
Rizikonun teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan konusu ve mahiyetinin degistigini ögrenen sigortaci, sigorta primini tahsil etmek gibi sigorta sözlesmesinin aynen devamina razi oldugunu gösteren bir harekette bulunursa fesih veya prim farkini talep etme hakki düser.
Rizikoyu agirlastirici degisiklikleri sigorta ettiren ihbar süresi içersinde kasden bildirmemisse, ihbar süresinden sonra gerçeklesen zararlara ait tazminat hakki düser; ihbar yükümlülügüne riayetsizlik kasitli degilse alinan primle alinmasi gereken prim arasindaki orantiya göre tazminattan indirim yapilir. Degisikligin rizikoyu hafifletici mahiyette oldugu ve daha az prim tatbikini gerektirdigi anlasilir ise, bu degisikligin yapildigi tarihten sözlesmenin sona ermesine kadar geçecek süre için gün esasina göre bulunacak prim farki sigorta ettirene geri verilir.

Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü
Madde 7-Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin mesuliyetinin baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.

Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.

Zarar Vukuunda Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri
Madde 8- Sigorta ettiren, poliçe teminatina girebilecek herhangi bir is kazasi vukuunda asagidaki hususlari yerine getirmekle yükümlüdür.
a) Isbu sözlesmeye göre, sigorta ettirenin sorumlulugunun mucip olabilecek her hadiseyi, buna muttali oldugu andan itibaren bes gün içinde sigortaciya yaziyla ihbar etmek,
b) Sigortali degilmiscesine gerekli kurtarma ve korunma tedbirlerini almak ve bu maksatla sigortaci tarafindan verilecek talimata elinden geldigi kadar uymak,
c) Sigortacinin talebi üzerine, is kazasinin sebebi ile hangi hal ve sartlar altinda vukua geldigini ve neticelerini tespite yararli ve sigortali için saglanmasi mümkün gerekli bilgi ve belgeleri (asli ve kendisi tarafindan tasdikli sureti veyahut fotokopisi) gecikmeksizin vermek ezcümle, hadisenin hangi gün ve saatte ve nerede vaki oldugunu ve rücu hakkinin kullanilmasina yararli sigortali için saglanabilecek gerekli bilgi ve belgeleri temin ve muhafaza etmek,
d) Is kazasinin sebebi ile hangi hal ve sartlar altinda vukua geldigini tespit ve sorumlulugun tayini için yapilacak tahkikatta ve delillerin toplanmasinda sigortaciya elinden gelen yardimda bulunmak,
e) Is kazasindan dolayi, sigorta ettiren dava yolu ile veya sair suretle bir tazminat talebi karsisinda kalir veya aleyhine cezai takibata geçilirse, keyfiyetten sigortaciyi derhal haberdar etmek ve tazminat talebine ve cezai takibata müteallik olarak almis oldugu ihbarname, davetiye gibi bilcümle teblignameleri derhal sigortaciya tevdi etmek.
f) Dava açilmasi halinde davanin takip ve idaresi için sigortacinin gösterecegi avukata lazim gelen vekaletnameyi vermek,
g) Tazminat yükümlülügü ve miktari ile rücu haklarinin tespiti için sigortacinin yetkili kildigi temsilcilerinin is kazasi sonucundaki zararlarla ilgili belgeler üzerinde yapacaklan arastirma ve incelemelere müsaade etmek,
h) Sigorta konusu ile ilgili baskaca sigorta sözlesmeleri varsa bunlari sigortaciya bildirmek.
i) Sigorta ettiren sigortacinin ikame edebilecegi davaya yararli ve elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermek.

Tazminat Miktarinin Tespiti
Madde 9- Sigortaci, tazminat talebinde bulunan kisi veya kisilerle dogrudan dogruya temasa geçerek anlasma hakkini haizdir.
Sigortacinin sarih muvafakati olmadikça, sigorta ettiren tazminat talebini kismen veya tamamen kabule mezun olmadigi gibi, zarar görenlere herhangi bir tazminat tediyesinde de bulunamaz.
Dava açilmasi halinde, davanin takip ve idaresi sigortaciya aittir.
Dava masraflari, yukarda 1. madde ile ifade edildigi gibi sigortaciya aittir. Ancak cezai takibatdan dogan diger bilumum masraflarla muhtemel para cezalari sigorta teminati disinda kalir.

Zarar ve Tazminatm Sonuçlari
Madde 10- Sigortaci ödedigi tazminat miktarinca hukuken sigorta ettiren yerine geçer.
Kismi hasarlarda taraflar sigorta sözlesmesini feshetme hakkina sahiptir. Taraflar fesih hakkini ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5 is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder ve feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
Sigorta ettiren, fesih hakkini kullandigi takdirde ve fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder ve islememis sigorta süresine ait prim geri verilmez.

ÇESITLI HÜKÜMLER

Vergi, Resim ve Harçlar
Madde 11- Sigorta mukavelesine, bedeline veya primine iliskin olarak halen mevcut ve ilerde konulabilecek vergi, resim ve harçlar sigorta ettirenden alinir.

Teblig ve Ihbarlar
Madde 12- Sigorta ettirenin ihbar ve tebligleri sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye, noter araciligiyla veya taahhütlü mektupla yapilir.
Sigorta sirketinin ihbar ve tebligleri de sigorta ettirenin poliçede gösterilen adresine, bu adresin degismis olmasi halinde ise sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye bildirilen son adresine ayni suretle yapilir.
Taraflara imza karsiligi olarak elden verilen mektup veya telgraf ile yapilan ihbar ve tebligler de taahhütlü mektup hükmündedir.

Ticaret ve Mesleki Sirlann Sakli Tutulmasi
Madde 13- Sigortaci, sigorta ettirene ait ögrenecegi ticari ve mesleki sirlarin sakli tutulmamasindan dogacak zararlardan sorumludur.

Yetkili Mahkeme
Madde 14- Sigortaci ile sigorta ettiren arasindaki ihtilaflarda yetkili mahkeme sigortalinin ikametgahinin veya sigortacinin merkezinin veya poliçeyi imza eden acentenin bulundugu yer mahkemesidir.

Zamanasimi
Madde 15- Sigorta sözlesmesinden dogan bütün talepler on yilda zaman asimina ugrar.

Özel Sartlar
Madde 16- Bu Genel Sartlara ve varsa bunlara iliskin klozlara aykiri düsmeyen özel sartlar konulabilir.

Son Düzenleme Tarihi: 12 Nisan 2005