Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Genel Şartları

Sigorta Teminatinin Kapsami

Madde 1- Bu poliçe üretim isletmelerinde bulunan kümes hayvanlarinin;
a) Her türlü adi ve bulasici hastaliklar,

b) Her türlü kazalar, vahsi hayvan parçalamasi, baskasi tarafindan kasden yapilan zehirlemeler, yaralamalar veya sakatliklar ile yem zehirlenmeleri,

c) Soguktan donma, firtina, yer sarsintisi veya toprak kaymasi ve su baskini,

d) Yangin, yangina sebebiyet vermis olsun olmasin yildirim ve infilak neticesinde meydana gelen zorunlu öldürmeler veya kesmeler dahil, ölümlerinden sigortalinin bu genel sartlara göre dogrudan dogruya ugradigi maddi zararlari temin eder.

Sigorta süresi içersinde meydana geldigi tespit edilen bir hastalik, sigorta bitim tarihinden itibaren iki hafta içinde ölümlere neden olursa teminata dahildir.

Aksine Sözlesme Yoksa Teminat Disinda Kalan Haller

Madde 2- Aksine sözlesme yoksa asagidaki haller sigorta teminati disindadir:
a) Grev, lokavt, kargasalik ve halk hareketlerinin ve bunlarin gerektirdigi askeri ve inzibati hareketlerin sebep oldugu bütün ziya ve hasarlar.

b) Hirsizlik,

c) 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.

Teminat Disinda Kalan Haller

Madde 3- Asagidaki haller sigorta teminatinin disindadir:
a)Tüy ve yumurta yeme, gagalama veya benzeri kötü aliskanliklardan,

b) Hayvanlarin sakatlik ve normal gelisememelerinden,

c) Sigortanin basladigi anda önceden mevcut hastaliklar, beslenme bozuklugu ve yetersizliklerinden,

d) Harp, her türlü harp olaylari, istila, yabanci düsman hareketleri, çarpisma (harp ilan edilmis olsun olmasin), iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlarin gerektirdigi inzibati ve askeri hareketlerden,

e) Herhangi bir nükleer yakittan veya nükleer yakitin yanmasi sonucu nükleer artiklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden meydana gelen iyonlayici radyasyonlarin veya radyoaktivite bulasmalarinin ve bunlarin gerektirdigi askeri ve inzibati tedbirlerden (bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi birnükleer ayrisim ''fission'' olayini da kapsayacaktir),

g) Kamu otoritesi tarafindan sigortali hayvan üzerinde yapilacak tasarruflardan,

meydana gelen ölümler, öldürmeler ve kestirmeler.

Sigortanin Baslangici ve Sonu

Madde 4- Sigorta poliçede baslama ve sona erme tarihleri olarak yazilan günlerde, aksi kararlastirilmadikça Türkiye saati ile ögleyin saat 12.00'de baslar ve ögleyin saat 12.00'de sona erer.

Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülügü

Madde 5- Sigortaci bu sigortayi sigorta ettirenin rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazili beyanina dayanarak kabul etmistir.

Sigorta ettiren, masrafi kendine ait olmak üzere bir Veteriner Saglik Raporunu veya Veteriner Hekim bulunmadigi takdirde Hayvan Saglik Memurundan alinacak bir belgeyi sigortaciya vermek zorunlugundadir.

Sigorta ettirenin beyani hakikate aykiri veya eksik ise, sigortacinin sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektirecek hallerde:

a) Sigorta ettirenin kasdi varsa, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren 1 ay içinde sözlesmeden cayabilir ve riziko gerçeklesmis ise tazminati ödemez. Cayma halinde sigortaci prime hak kazanir.

b) Sigorta ettirenin kasdi bulunmaz ise, sigortaci durumu ögrendigi tarihten baslayarak 1 ay içinde sözlesmeyi fesheder veya prim farkini almak suretiyle sözlesmeyi yürürlükte tutar.

Sigorta ettiren, istenen prim farkini kabul etmedigini 15 gün içinde bildirdigi takdirde sözlesme feshedilmis olur.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5inci is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.

Sigorta ettiren, fesih hakkini kullandigi takdirde, fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin 12.00'de hüküm ifade eder.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, sigorta ettiren tarafindan feshi halinde ise ilisikteki kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.

c) Cayma, fesih veya prim farkini talep etme hakki, süresinde kullanilmadigi takdirde düser.

d) Sigorta ettirenin kasdi bulunmadigi takdirde riziko:

1- Sigortaci durumu ögrenmeden önce veya,

2- Sigortacinin fesih ihbarinda bulunabilecegi süre içinde veyahut,

3- Bu ihbarin hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçeklesirse,

Sigortaci tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.

Sigorta Süresi Içinde Ihbar Yükümlülügü ve Sonuçlari

Madde 6- Sözlesmenin yapilmasindan sonra sigortali hayvanlarin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan yeri veya hali sigortacinin onayi olmadan degistirildigi takdirde sigorta ettiren, bu degisikligi:
a) Kendisi tarafindan veya açik veya zimni rizasi ile bir baskasi tarafindan yapilmis ise derhal,

b) Açik veya zimni rizasi olmadan baska bir sahis tarafindan yapilmis ise durumu ögrenir ögrenmez,

ve her iki halde de en geç 8 gün içinde sigortaciya ihbarla yükümlüdür. Sigortaci, degisikligi ögrendigi tarihten itibaren, bu degisiklik sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektiriyorsa 8 gün içinde:

a- Sözlesmeyi fesheder,

b- Veya prim farkini istemek suretiyle sözlesmeyi yürürlükte tutar.

Sigorta ettiren, istenen prim farkini kabul etmedigini 8 gün içinde bildirdigi takdirde sözlesme feshedilmis olur.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5inci is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.

Sigorta ettiren, fesih hakkini kullandigi takdirde, fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi; sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, sigorta ettiren tarafindan feshi halinde ise kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir .

Süresinde kullanilmayan fesih veya prim farkini talep etme hakki düser.

Sigortali hayvanlarin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan yerinin veya halinin degistigini ögrenen sigortaci, sigorta primini tahsil etmek gibi sigorta sözlesmesinin aynen devamina razi oldugunu gösteren bir harekette bulunursa fesih veya prim farkini isteme haklari düser.

Sigortali hayvanlarin yer ve halinde rizikoyu agirlastirici degisiklikleri, sigorta ettiren ihbar süresi içersinde kasden bildirmemisse ihbar süresinden sonra gerçeklesen hasarlara ait tazminat hakki düser; ihbar yükümlülügüne uymama kasitli degilse alinan primle alinmasi gereken prim arasindaki orantiya göre tazminattan indirim yapilir. Degisikligin rizikoyu hafifletici nitelikte oldugu ve daha az prim uygulanmasini gerektirdigi anlasilir ise, bu degisikligin yapildigi tarihten sözlesmenin sona ermesine kadar geçecek süre için gün esasina göre bulunacak prim farki sigorta ettirene geri verilir.

Bu madde hükümleri sigortaliya da aynen uygulanir.

Mülkiyet Degisikligi

Madde 7- Sigortali hayvanlarin mülkiyetinde bir degisiklik oldugu takdirde, sigorta sözlesmesi bozulmus olur ve feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi gün esasina göre hesap edilir ve fazlasi sigorta ettirene geri verilir.

Sigorta ettirenin ölümü halinde, bu sigortadan dogan bütün hak ve borçlar oldugu gibi yeni hak sahiplerine geçer. Bu takdirde sigortanin varligini ögrenen yeni hak sahipleri devir keyfiyetini 15 gün içinde sigortaciya bildirmekle yükümlüdür.

Bu yükümlülük yerine getirilmez ise sigortaci sorumluluktan kurtulur.

Sigortaci bu degisikligi; yeni hak sahipleri de sigortanin varligini ögrendigi tarihten baslayarak 8 gün içinde sigortayi fesih edebilir. Süresinde kullanilmayan fesih hakki düser.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari, sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5inci is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.

Sigorta ettiren fesih hakkini kullandigi taktirde, fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, yeni hak sahipleri tarafindan feshi halinde ise ilisikteki kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi yeni hak sahiplerine verilir.

Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü

Madde 8-Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin mesuliyetinin baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.

Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.

Sigortacinin Yetkileri ve Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

Madde 9- A) Sigortaci gerek gördükçe temsilcileri veya tayin edecegi veteriner hekimleri araciligiyla sigorta edilen hayvanin saglik durumunu ve niteliklerini makul surette kontrol ettirmek yetkisine sahiptir.

Kümeslerin bakimsizligi ve temiz tutulmamasi ehil olmayan kisilerce bakim, yem noksanligi, asilamalarin zamaninda yapilmamasi ve hastaliklari önleyici tedbirlerin alinmamasi gibi sigorta ettirenin kusurlari tesbit edildigi takdirde sigortaci 8 gün içinde sözlesmeyi feshedebilir veya sigorta ettireni Hayvan Saglik Zabitasi Kanununun ve nizamnamesinin gerektirdigi tedbirleri belirli bir süre içinde yerine getirmeye davet eder. Sigorta ettiren bu istegi kabul etmez veya zamaninda yerine getirmez ise sigortaci yine 8 gün içinde fesih hakkini kullanabilir. Sigorta sözlesmesinin feshinde islememis günlere ait prim gün esasi üzerinden sigorta ettirene geri verilir.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5inci is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder.

B) Sigorta ettiren, bulasici hastalik bas gösterdiginde, hasta ve saglam hayvanlarini ayirmaya, hastaligi bildirmeye ve Hayvan Saglik Zabitasi Kanunu ve Nizamnamesi geregince ilgililer tarafindan öngörülen tedbirleri almaya, sigortacinin yukarida yazili (A) fikrasi geregince yaptiracagi kontroller sonucunda önerecegi tedbirleri almakla yükümlüdür.

Hasar Vukuunda Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

Madde 10- Bir kümesdeki hayvanlardan 1 haftalik süre içinde % 2'den fazlasi ayni sebepten hastalandigi, kazaya ugradigi veya öldügü takdirde sigorta ettiren:

a) Durumu en geç 5 gün içinde yazili olarak sigortaciya veya acentasina bildirmekle,

b) Masrafi kendisine ait olmak üzere bir Veteriner Hekime, bulunmadigi takdirde Hayvan Saglik Memuruna, onun da bulunmamasi halinde yetenegi ihtiyar heyetince kabul edilecek bir kimseye basvurmakla ve bunlarin gösterecegi gerekli tedbirleri almakla,

c) Hastalik nedeniyle ölen, öldürülen veya kestirilen sigortali hayvanlarindan iki tanesini ölüm sebebi hakkinda sigortacinin (masrafi sigortaci tarafindan ödenmek üzere) sorumlu Veteriner Saglik Kuruluna göndermek ve belge almakla, hastaliktan baska nedenlerle ölen, öldürülen veya kestirilen hayvanlarin ölüm sebebi hakkinda ise sigortacinin (yine masrafi sigortaci tarafindan ödenmek üzere) gösterecegi Veteriner Hekim veya Hayvan Saglik Memurundan, bunlar gösterilmedigi veya bulunmadigi takdirde yetenegi ihtiyar heyetince kabul edilen bir kimseden belge almakla,

d) Veteriner Hekimin ölüm sebepleri hakkinda yapacagi incelemeleri kolaylastirmak, enflasyon tehlikesi karsisinda Veteriner Hekimin belirttigi hayvanlari kesmek ve gerekli halde uygun tedbirleri almakla yükümlüdür.

Tazminat Hakkinin Eksilmesi ve Düsmesi

Madde 11- Sigorta ettiren hasar vukuundaki yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu hasar miktarinda bir artis olursa sigortacinin ödeyecegi tazminattan bu suretle artan kisim indirilir.

Sigorta ettiren rizikonun gerçeklesmesine kasden sebebiyet verir veya hasar miktarini kasden artirici eylemlerde bulunursa bu poliçeden dogan haklari düser.

Hasarin Tespiti

Madde 12- Bu poliçe ile hayvanlarin ölümünde meydana gelen hasarin miktari taraflarca uyusularak tesbit edilir.

Taraflar uyusamadiklan takdirde hasarin miktari eksper kisiler arasindan seçilecek isten anlayan ve hakem-bilirkisi diye adlandirilan bilirkisiler tarafindan, asagidaki hükümlere bagli olmak üzere tesbit edilir:

a) Iki taraf tek hakem-bilirkisi seçiminde anlasamadiklari takdirde, taraflardan her biri kendi hakem-bilirkisisini tayin eder ve bu hususu noter eliyle diger tarafa bildirir. Taraf hakem-bilirkisileri tayinlerinden itibaren 7 gün içinde ve incelemeye geçmeden evvel bir üçüncü tarafsiz hakem-bilirkisi seçerler ve bunu bir tutanakla saptarlar. Üçüncü hakem-bilirkisi ancak taraf hakem-bilirkisilerinin anlasamadiklari konularda, anlasamadiklan hadler dahilinde kalmak ve buna münhasir olmak kaydiyla karar vermeye yetkilidir. Üçüncü hakem-bilirkisi kararini bagimsiz bir rapor halinde verebilecegi gibi, diger hakem-bilirkisilerle birlikte bir rapor halinde de verebilir. Hakem-bilirkisi raporlan taraflara ayni zamanda bildirilir.

b) Taraflardan herhangi biri diger tarafça yapilan tebligden baslayarak 15 gün içinde hakem-bilirkisisini tayin etmez yahut taraf hakem-bilirkisiler üçüncü hakem-bilirkisisinin seçimi hususunda 7 gün içinde anlasamazlar ise, taraf hakem-bilirkisisi veya üçüncü hakem-bilirkisi taraflardan birinin istegi üzerine hasar yerindeki ticaret davalarina bakmaya yetkili mahkeme baskani tarafindan tarafsiz ve eksper kisiler arasindan seçilir.

c) Her iki taraf üçüncü hakem-bilirkisinin -bu sahis ister taraf hakem-bilirkisilerince, ister yetkili mahkeme baskani tarafindan seçilecek olsun- sigortacinin veya sigortalinin ikamet ettigi veya hasann meydana geldigi yöre disindan seçilmesini isteme hakkina sahiptirler ve bu istegin yerine getirilmesi gereklidir.

d) Hakem-bilirkisi ölür, vazifeden çekilir veya reddedilir ise ayrilan hakem-bilirkisi yerine yenisi ayni yönteme göre seçilir ve tesbit muamelesine kaldigi yerden devam edilir.

Sigortalinin ölümü, tayin edilmis bulunan hakem-bilirkisisinin görevini sona erdirmez.

Ihtisas yoklugu sebebiyle hakem-bilirkisilere yapilacak itiraz, bu sahislarin ögrenildigi tarihten baslamak üzere 7 gün içerisinde yapilmadigi takdirde itiraz hakki düser.

e) Hakem-bilirkisiler incelemelerinde tamamen serbesttirler. H.U.M.K.'nu ve diger mevzuat hükümleri ile de bagli degildirler.

f) Hasar miktarinin tesbiti konusunda hakem-bilirkisiler gerekli görecekleri deliller ile hasar zamaninda mevcut sigortali hayvanlarin ve degerinin tesbitine yarayacak kayit ve belgeleri isteyebilir ve hasar yerinde incelemede bulunabilirler.

g) Hakem-bilirkisi veya hakem-bilirkisiler, yahut üçüncü hakem-bilirkisinin hasar miktari konusunda verecekleri kararlar kesindir, taraflari baglar. Bir hakem-bilirkisi kararina dayanmadan sigortacidan tazminat talep edilemeyecegi gibi, sigortaci dava da edilemez.

Hakem-bilirkisi kararlarina ancak kararin açik olarak gerçek durumundan önemli sekilde farkli oldugu anlasilir ise itiraz edilebilir ve bunlarin iptali raporun teblig tarihinden itibaren bir hafta içinde, hasar yerindeki ticaret davalarina bakmaya yetkili mahkemeden istenebilir.

h) Taraflar tazminat miktan konusunda anlasamadikça alacak ancak hakem-bilirkisi karari ile muaccel olur ve zaman asimi kesin raporun taraflara bildirildigi tarihden evvel islemeye baslamaz meger ki hakem-bilirkisilerin tayini ile T.T.K.'nun 1292'nci maddesindeki ihbar müddeti arasinda 2 yillik süre geçmis olsun.

i) Taraflar kendi hakem-bilirkisilerinin ücret ve masraflarini öderler. Üçüncü hakem-bilirkisisinin ücret ve masraflan taraflarca yari yariya ödenir.

j) Hasar miktarinin tesbiti, teminat verilen rizikolar, sigorta bedeli, sigorta degeri, askin ve menfaat degeri altindaki sigorta, sorumlulugun baslangici, hak düsürücü ve hak azaltici sebepler gibi hususlar bu poliçede ve mevzuatta mevcut hüküm ve sartlara ve bunlarin ileri sürülmesine tesir etmez.

Tazminatin Hesabi

Madde 13- a) Sigortali hayvanin ölmesi, öldürülmesi veya kestirilmesiyle, etinden, diger kisimlarindan yararlanilabilecegi hallerde bu kisimlara ait bedel sovtaj olarak kabul edilir.

b) Tazminata konu olan hayvan sayisi, ölen, öldürülen veya kestirilen hayvan sayisindan sigortaya konu olan hayvan sayisinin, asagidaki muafiyet tablosunda hayvanin yasi hizasinda gösterilen orana göre hesaplanacak miktarin düsülmesi ile bulunan rakamdir.

MUAFIYET TABLOSU

1- BESI TAVUGU IÇIN

Yasi Her Hafta için %

1-2 hafta 1.50

3-8 hafta 1.00

2- YUMURTA TAVUGU IÇIN

Yasi Her Hafta için %

5-8 ay 1.50

9-18 ay 1.00

3- YUMURTA TAVUGU CIVCIVI IÇIN

Yasi Her Hafta için %

1. hafta 1.50

2-3. hafta 1.00

4-22. hafta 0.50

4- DAMIZLlK VE ANADAMIZLlK CIVCIVLER IÇIN

Yasi Her Hafta için %

1. hafta 1.50

2-3. hafta 1.25

4-22. hafta 0.75

5- DAMIZLlK VE ANADAMIZLlK TAVUKLAR IÇIN

Yasi Her Hafta için %

5-7 ay 3.00

8. ay 2.50

9. ay 2.00

10-12. ay 1.75

13-18. ay 1.50

c) Tazminata konu olan hayvanlarin birim degeri, sigorta bedeline esas teskil eden birim kiymeti ile, poliçeye ilisik degerlendirme tablosunda hayvanin yasi hizasinda gösterilen yüzdenin çarpimidir.

d) Tazminat miktari, tazminata konu olan hayvan sayisi ile hayvanlarin birim degeri çarpiminin % 80'idir.

e) Tazminat miktarindan varsa (a) fikrasinda belirtilen sovtaj düsülerek, kalan meblag, Genel Sartlarin 10'ncu maddesinin (c) paragrafinda yazili belgelerin sigortaciya verilmesinden sonra en çok 15 gün içinde sigorta ettirene ödenir.

Hasar ve Tazminatin Sonuçlari

Madde 14- Sigortaci ödedigi tazminat miktarinca hukuken sigortali yerine geçer Sigortali ve sigorta ettiren sigortacinin ikame edebilecegi davaya yararli ve elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermeye zorunludur.

Temin edilen rizikonun gerçeklesmesi ile tam hasar meydana geldigi takdirde sigorta teminati sona erer. Kismi hasar halinde, sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ölen hayvanlarin sigorta bedeli kadar eksilir.

Sigorta bedelinin eksildigi hallerde hasar tarihinden itibaren gün esasi üzerinden prim alinmak suretiyle sigorta bedeli eski miktara çikartilabilir.

Kismi hasarlarda taraflar sigorta sözlesmesini feshetme hakkina sahiptir. Taraflar fesih hakkini ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5inci is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder. Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.

Sigorta ettiren, fesih hakkini kullandigi takdirde bu fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder ve islememis sigorta süresine ait prim verilmez.

ÇESITLI HÜKÜMLER

Vergi, Resim, Harçlar

Madde 15- Sigorta sözlesmesinde, bedeline veya primine iliskin olarak kanunlara göre sigorta ettirene yüklenmis veya yüklenecek vergi, resim ve harçlar sigorta ettirene aittir.

Teblig ve Ihbarlar

Madde 16- Sigorta ettiren veya sigortalinin ihbar ve tebligleri sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye, noter araciligiyla veya taahhütlü mektupla yapilir.

Sigorta sirketinin ihbar ve tebligleri de sigorta ettirenin veya sigortalinin poliçede gösterilen adresine, bu adreslerin degismis olmasi halinde ise sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye bildirilerek son adresine ayni biçimde yapilir.

Taraflara imza karsiligi olarak elden verilen mektup veya telgrafla yapilan ihbar ve tebligler de taahhütlü mektup hükmündedir.

Ticari ve Mesleki Sirlarin Sakli Tutulmasi

Madde 17- Sigortaci, sigortaliya ait ögrenecegi ticari ve mesleki sirlarin sakli tutulmamasindan dogacak zararlardan sorumludur.

Yetkili Mahkeme

Madde 18- Bu poliçeden dogan uyusmazliklar sebebiyle sigorta sirketi aleyhine açilacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta sirketi merkezinin veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acentenin ikametgahinin bulundugu veya hasarin vukua geldigi, sigorta sirketi tarafindan açilacak davalarda ise, davalinin ikametgahinin bulundugu yerin ticaret davalarina bakmakla görevli mahkemesidir.

Zaman Asimi

Madde 19- Sigorta sözlesmesinden dogan bütün talepler iki yilda zaman asimina ugrar.

Özel Sartlar

Madde 20- Bu genel sartlara, varsa bunlara iliskin klozlara aykiri düsmeyen özel sartlar konulabilir.

Son Düzenleme Tarihi: 12 Nisan 2005