Tekne Poliçesi Genel Şartları (Gemi veya Diger Deniz ve Göl Araçlari Için)

A -Sigortanin Kapsami
A.l. Sigortanin Konusu
Bu sigorta, poliçede belirtilen süre içinde gemi veya diger deniz ve göl araçlari ya da bunlara iliskin diger sigorta ettirilebilir menfaatlerin maruz kalabilecegi rizikolari, poliçede belirlenen kosullara bagli olarak güvence altina alir.
Bu maddede yer alan ''gemi veya diger deniz ve göl araçlan'' terimi, yük ve yolcu gemilerini kapsar. Ancak sigortaci kabul ettigi takdirde, ahsap veya beton yahut bunlarin karisimindan yapilmis tekneler, yelkenli tekneler, tenezzüh tekneleri, yat ve kotralar, hizmet motorlari, balikçi gemi ve tekneleri, römorkör, duba, sat ve layterler, yüzer havuz, sahmerdan ve vinçler, yüzer lokanta, deniz motosikletleri gibi deniz ve göl araçlan ''gemi veya diger deniz ve göl araçlari'' terimi kapsaminda sayilir.
A.2. Sinif (Klas) Belgesi
Aksi kararlastirilmadikça, sigorta konusu gemi veya diger deniz ve göl araçlari, siniflama kurumlari (klas müesseseleri) tarafindan verilmis sinif belgesine sahip olmali ve bu belge sigorta süresi içinde geçerliligini korumalidir. Siniflama kurumlari tarafindan verilmis sinif belgesine sahip olmayan gemi ve diger deniz ve göl araçlarinin sigorta konusu olabilmesi için yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine göre insa edilmis olmalari zorunludur.
A.3. Sigorta Teminatinin Kapsami
Bu sigorta, rizikonun gerçeklesmesi sonucu gemi veya diger deniz ve göl araçlarinin yahut bunlara iliskin diger menfaatlerin ugrayacagi ziya ve hasari, ayrica teminata dahil edilmisse sorumluluk tazminatini, yahut bunlarla ilgili masraflari kapsar. Ziya veya hasar yahut sorumluluk tazminat ile bunlara iliskin masraflarin kapsam ve içerigi, teminata dahil ve istisna edilen rizikolar, bu poliçeye eklenen özel sartlarla belirlenir.
A.4. Sigorta Degeri
Taraflar baska bir esas kararlastirmamislarsa, gemi veya diger deniz ve göl açlarinin sigorta degeri, rizikonun basladigi andaki degerdir. Aksi kararlastirilmadikça, yakit, kumanya ve levazim, gemi adamlarinin ücretleri, sigorta ücreti bu degere dahil degildir.
A.5. Askin ve Eksik Sigorta
Sigorta bedeli sigorta degerini asamaz, asan kisim varsa geçersizdir. Sigorta bedeli sigorta degerinden az ise tazminat sigorta bedeli ile sigorta degeri arasindaki orana göre ödenir.
A.6. Sigorlanin Baslangici ve Sonu
Bu sigorta, aksi kararlastirilmadikça, poliçede belirtilen tarihte ögleyin saat 12:00'de baslar ve yine poliçede belirtilen tarihte ögleyin saat 12:00'de sona erer. Her iki halde de gemi veya diger deniz ve göl araçlarinin bulundugu yerin saati esas alinir.

B -Hasar ve Tazminat
B.1. Rizikonun Gerçeklesmesi Halinde Taraflarin Yetki ve Yükümlülükleri
Riziko gerçeklestikten sonra, taraflarin bütün haklari sakli kalmak kosulu ile, her türlü koruma önlemlerini almaya veya bunlann alinmasini istemeye, gözetmeye veya bunlara girismeye yahut baslamaya sigortali veya sigorta ettiren zorunlu, sigortaci da yetkilidir. Sigortacinin bu eylemlerinden dolayi ödeme yükümlülügünü pesinen kabul ettigi ileri sürülemez.
Sigortali veya sigorta ettiren bu konularda sigortaci ile tam bir isbirligi yapmak, bu önlemlerin alinmasina yardim etmek için elindeki bütün belge ve bilgileri sigortaciya vermekle yükümlüdür.
Bundan baska, sorumlu üçüncü kisilere karsi rücu haklarini korumak üzere, bütün önlemleri zamaninda almak ve gerekli islemleri yapmak için, sigortali veya sigorta ettiren, sigortaci ile kosulsuz isbirligi yapmakla yükümlüdür.
Sigorta ettiren veya sigortali bu maddede sayilan yükümlülükleri yerine getirmez ve bunun sonucu zarar miktarinda bir artis olursa bu kisim sigortacinin ödeyecegi tazminattan indirilir.
B.2. Hasar Bildirimi ve Hasara Iliskin Belgeler
Sigorta ettiren veya sigortadan haberi olmasi halinde sigorta1i, rizikonun gerçeklestigini ögrenir ögrenmez bu durumu sigortaciya bildirmekle yükümlüdür.
Sigorta sözlesmesinden dogan borcun muaccel olabilmesi için sigortali, tazminatin hesabini gösteren bir liste ile diger gerekli belgeleri vermek zorundadir. Bu belgeler özellikle sunlardir:
Deniz raporu,
- Kaza ile ilgili güverte ve makine jurnallerinin onayli kopyalari,
- Denize elverislilik belgesi,
- Kaza ile ilgili siniflama kurumu raporu,
- Yürürlükte bulunan sinif (klas) belgesi; sinif belgesine sahip olmayan gemi ve diger deniz ve göl araçlari için ise, A-2 maddesinde belirtilen esaslara uyulduguna iliskin belge,
- Ekspertiz ve/veya dispeç raporu,
- Gemi adamlari donatiminda asgari emniyet belgesi,
- Gemi adamlari listesi,
- Zarara iliskin proforma fatura, makbuz vb. belgeler.
B.3. Halefiyet
Sigortaci, ödemis oldugu tazminat tutari ile sinirli olmak kaydiyla, sigortalinin üçüncü kisilere karsi olan tazminat talebi haklarina sahip olur. Sigortali, sigortacinin istegi üzerine bu hususu dispeçte veya sigorta tazminati makbuzunda yahut buna ait bir belgede belirtmeyi kabul eder.

C -Çesitli Hükümler
C.l. Iyiniyet Yükümlülügü
Taraflar, sigorta sözlesmesinin yapilmasi sirasinda ve devami boyunca iyiniyetle hareket etmekle yükümlüdür.
Sigorta ettiren veya sigortali yahut bunlarin sözlesmeyi yapmakla görevlendirdigi kisiler, sözlesmenin esasina iliskin kendilerince bilinen her hususu, sözlesme yapilmadan önce sigortaciya bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülügün yerine getirilmemesi halinde iyiniyete aykiri hareket edilmis sayilir. Sigorta ettiren veya sigortali yahut bunlarin sözlesmeyi yapmakla görevlendirdikleri kisiler, islerinin olagan süreci içinde, kendilerince bilinmesi gerekli her hususu biliyor sayilirlar. Rizikonun degerlendirilmesi açisindan tasidiklari önem dolayisiyla, sözlesmeyi yapip yapmama veya sigorta priminin ya da sartlarin belirlenmesinde, basiretli bir sigortacinin verecegi karara etken olabilecek her husus sözlesmenin esasi ile ilgili husus sayilir ve Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanir.
C.2. Sigorta Priminin Ödenmesi
Sigorta priminin tamami veya taksitle ödenmesi kararlastirilmis ise ilk taksit, poliçenin tesliminde ve kalan taksitler de poliçede belirtilen tarihlerde nakden ödenir.
Sigorta ettiren kimse primini vermemis, prim tecil edilmis veya poliçede vadeleri tayin ve tespit edilen herhangi bir taksidini, vade gününün bitiminde ödememis ise temerrüde düser.
Temerrüt gününü takip eden 15 gün içerisinde de sigorta ettiren prim borcunu ödemezse bu müddetin bitiminden itibaren 15 gün süre ile sigorta teminati durur. Bu sürenin sonuna kadar prim ödenmedigi takdirde sigorta sözlesmesi herhangi
bir ihtara gerek kalmadan feshedilmis olur.
Bu poliçe ile ilgili herhangi bir prim iadesi ekli özel sartlara göre yapilir.
C.3. Teblig ve Ihbarlar
Sigorta ettiren veya sigortalinin bildirimleri, sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik eden acenteye, noter araciligi yahut taahhütlü mektupla yapilir. Sigorta sirketinin bildirimleri de sigorta ettiren veya sigortalinin poliçede gösterilen adreslerine, bu adreslerin degismis olmasi halinde ise sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik eden acenteye bildirilen son adreslerine ayni surette yapilir. Taraflara imza karsiligi elden verilen mektup, telgraf, teleks veya faks ile yapilan bildirimler de taahhütlü mektup hükmündedir.
C.4. Ticari ve Mesleki Sirlarin Sakli Tutulmasi
Sigortaci ve sigortaci adina hareket edenler bu sözlesmenin yapilmasi dolayisiyla sigorta ettirene ve sigortaliya iliskin olarak ögrenecekleri sirlarin sakli tutulmamasindan dogacak zararlardan sorumludurlar.
C.5. Yetkili Mahkeme
Sigorta sözlesmesinden dogan anlasmazliklar nedeniyle açilacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta sirketi merkezinin veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acentenin ikametgahinin bulundugu yerdeki veya rizikonun Türk karasularinda gerçeklesmesi halinde rizikonun gerçeklestigi yerdeki ticaret davalarina bakmakla görevli mahkemedir.
C.6. Zamanasimi
Sigorta sözlesmesinden dogan bütün talepler, hasar tarihinden itibaren iki yilda zamanasimina ugrar.
C.7. ÖzeI Sartlar
Taraflarin anlasmasina göre, genel sartlara aykiri olmamak kaydiyla özel sartlar konulabilir ve bu özel sartlar genel sartlara göre öncelikli olarak uygulanir.

Son Düzenleme Tarihi: 11 Mayis 2002