Elektronik Cihaz Sigortaları Genel Şartları

Teminat Kapsami
Madde 1- Sigortaci bu poliçe ile bu poliçenin ayrilmaz cüzünü teskil eden ekli cetvelde cinsi, sayisi, yapim yillari, niteligi ve sigorta kiymetleri yazili, münferit ünite veya muhtelif birimler halinde belirtilmis olan elektronik makine, teçhizat veya bilgi islem sistemlerinin deneme devresinden sonra normal çalisir halde iken veya ayni isyerinde temizleme, bakim, revizyon ve yer degistirme esnasinda veya dururken, önceden bilinmeyen ani ve beklenmedik her türlü sebepten ve ezcümle;

a) Isletme personelinin veya üçüncü kisilerin ihmali, kusuru, hatasi, dikkatsizligi veya sabotajindan,
b) Sigortali kiymetlerin bulundugu mahallerde yapilan hirsizlik veya hirsizliga tesebbüsten,
c) Hatali dizayn ve malzemeden,
d) Kisa devre, yüksek voltaj ve endüksiyon akiminin etkilerinden,
e) Yangin, yildirim, her nev'i infilak ve bunlar sebebiyle yapilan söndürme, yikma ve kurtarma ameliyelerinden,
f) Kavrulma, kararma, duman ve isden,
g) Deprem hariç firtina, sel, seylap, yer kaymasi, toprak çökmesi gibi tabii afetlerden,
h) Su ve rutubet etkisi ve bunlardan dogan korozyon hasarlarindan,
i) Istisna edilmeyen diger hallerden,
husula gelen maddi ziya ve hasarlarin gerektirdigi tamirat masraflari ve ikame bedellerini temin eder.

Aksine Sözlesme Yoksa Teminat Disinda Kalan Haller
Madde 2- Aksine sözlesme yoksa asagidaki haller sigorta teminati disindadir:
a) Teminatin kapsamina giren sebeplerden ötürü meydana gelen ziya ve hasarlarin gerektirdigi nakliyenin en erken yapilmasini saglayacak mutad vasitalar disinda kalan seri vasitalarla yapilan nakliye masraflari, fazla mesai ve tatil günleri ücret ve zamlari,
b) Seyyar ve tasinabilir elektronik cihazlarin poliçede yazili sigortali mahal disinda kullanim ve sevkiyatlari sirasindaki ziya ve hasarlari,
c) Sigortali kiymetlerin deprem neticesindeki ziya ve hasarlari,
d) Grev, lokavt, kargasalik ve halk hareketlerinin ve bunlarin gerektirdigi askeri ve inzibati hareketlerin sebep oldugu bütün ziya ve hasarlari,
e) Elektronik bilgi islem sistemlerinde (depo) kayit edilen bilgiler dahil olmak üzere manyetik disk, bant, kart ve düz metin formlari ve benzeri harici bilgi ortaminin fiziki hasarlari sonucu ziya ve hasarlari,
f) Teminatin kapsamina giren sebeplerden ötürü hasarlanan sigortali kiymet yerine alternatif baska bir kiymetin kullanilmasindan dogacak artis is ve çalisma masraflari,
g) Valf ve tüplerde meydana gelecek ziya ve hasarlari,
h) 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.

Teminat Disinda Kalan Haller
Madde 3- Asagidaki haller sigorta teminatinin disindadir:
a) Harp, her türlü harp olaylari, istila, yabanci düsman hareketleri, çarpisma (harp ilan edilmis olsun olmasin), iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlarin gerektirdigi inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar.
b) Herhangi bir nükleer yakittan veya nükleer yakitin yanmasi sonucu nükleer artiklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayici radyasyonlarin veya radyoaktivite bulasmalarinin ve bunlarin gerektirdigi askeri ve inzibati tedbirlerin sebep oldugu bütün ziya ve hasarlar (bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrisim ''fission'' olayini da kapsayacaktir).
c) Kamu otoritesi tarafindan sigortali kiymet üzerinde yapilacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar,
d) Hangi sebepden husule gelirse gelsin her tür kar kaybi veya mali mesuliyetler,
e) Sigortali kiymetlerin normal islemesinden ve mutad kullanilmasindan dogan asinma ve yipranmalardan veya çürüme, paslanma, korozyon, erezyon ve oksidasyondan, atmosferik vesair sartlarin sebebiyet verdigi tedrici bozulmalardan,
f) Sigortali kiymetlerin imalatçi ya da saticilarinin yasa veya sözlesme geregi sorumlu oldugu ziya ve hasarlar,
g) Sigortanin baslangicinda sigortalinin veya temsilcilerinin bilgisi, haberi dahilinde sigortali kiymetler ve bulundugu yerle ilgili mevcut kusur, eksiklik ve bozukluklarin sebep oldugu ziya ve hasarlar,
h) Sigortali iken hasarlanan ve bu hasar giderilmeden sigortali kiymetin kullanilmasi neticesinden,
i) Sigortacinin sorumlulugunu gerektiren bir ziya ve hasar ile ilgisi olmayan, sigortali ünitelerin fonksiyonlarini yerine getirmek için yapilan ayar, tamir ve bakim masraflari,
j) Valf ve tüpler hariç sigorta, conta, kayis vesair gibi degistirilebilir parçalar ve yaglar veya kimyasal maddeler gibi belirli sürelerde degistirilmesi ve yenilenmesi mutad olan malzemelerde kullanilma neticesinde meydana gelecek ziya ve hasarlar (Bu parça ve malzemeler sebebiyle sigortali diger kiymetlerde meydana gelecek ziya ve hasarlar teminata dahildir).
k) Sigortali kiymetlerin boyali, cilali, ya da mineli dis yüzeylerinde meydana gelebilecek siyrik, çizik gibi estetik kusurlar (bu kusurlar sebebiyle sigortali diger kiymetlerde meydana gelecek ziya ve hasarlar teminata dahildir).
l) Sigortalinin veya onun yerine kaim olan sorumlu kisinin kasdindan ve agir kusurundan mütevellit maddi ziya ve hasarlar.

Sigorta Bedeli ve Ayarlanmasi
Madde 4- Bu poliçe ile bu poliçenin ayrilmaz cüzünü teskil eden ekli cetvelde vasiflari belirtilen sigortali kiymetlerin sigorta bedelleri, bu kiymetlerin (var ise nakliye, montaj, gümrük, resim, vergi, harç ve masraflari dahil) yeni ikame bedellerine esit olacaktir. Hasar aninda herhangi bir ünite veya birimin bu sekilde hesaplanacak yeni ikame bedeli sigorta bedelinden fazla bulunacak olursa, hasarin bu farka tekabül eden nisbetteki kismini sigortali deruhte edecektir.
Sigortali kiymetlerin sigorta bedellerinin yeniye göre (ikame) kiymetlerinden fazla veya eksik oldugu hasardan önce tesbit edilecek olursa, ittila tarihinden itibaren 15 gün içerisinde gün esasi üzerinden bir ayarlama yapilir ve fazla veya eksik ödenmis prim farklari iade veya tahsil edilir.

Sigortanin Baslangici ve Sonu
Madde 5- Sigorta, poliçede baslama ve sona erme tarihleri olarak yazilan günlerde, aksi kararlastirilmadikça, Türkiye saati ile ögleyin saat 12.00'de baslar ve ögleyin saat 12.00'de sona erer.

Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülügü
Madde 6- Sigortaci, bu sigortayi sigorta ettirenin rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifname, poliçe ve eklerinde yazili beyanina dayanarak kabul etmistir.
Sigorta ettirenin beyani hakikate aykiri veya eksik ise, sigortacinin sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarda yaprnasini gerektirecek hallerde:

a) Sigorta ettirenin kasdi varsa, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren bir ay içinde sözlesmeden cayabilir veya prim farkini almak suretiyle akdi yürürlükte tutar. Cayma halinde sigortaci prime hak kazanir. Riziko gerçeklesmis ise tazminati ödemez.
b) Sigorta ettirenin kasdi yoksa, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren 1 ay içinde sözlesmeyi fesheder veya prim farkini almak suretiyle akdi yürürlükte tutar.
Sigorta ettiren talep edilen prim farkini kabul etmedigini 15 gün içinde bildirdigi takdirde akit feshedilmis olur.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de, sigorta ettiren tarafindan yapilan fesih ihbari ise postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, sigorta ettiren tarafindan feshi halinde ise kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
c) Cayma, fesih veya prim farkini talep etme hakki, süresinde kulIanilmadigi takdirde düser.
d) Sigorta ettirenin kasdi bulunmadigi hallerde riziko:
a- Sigortaci durumu ögrenmeden önce veya,
b- Sigortacinin fesih ihbarinda bulunabilecegi süre veyahut,
c- Bu ihbarin hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçeklesirse, sigortaci tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.

Sigorta Süresi Içinde Ihbar Yükümlülügü ve Sonuçlari
Madde 7- Akdin yapilmasindan sonra sigortali kiymetin teklifname, poliçe ve eklerinde beyan olunan yeri veya hali sigortacinin muvafakati olmadan degistirildigi takdirde, sigorta ettiren, bu degisikligi:

a) Kendisi tarafindan veya açik veya zimni rizasi ile bir baskasi tarafindan yapilmis ise derhal,
b) Açik veya zimni rizasi olmadan baska bir sahis tarafindan yapilmis ise durumu ögrenir ögrenmez,
ve her iki halde de en geç 8 gün içinde sigortaciya ihbarla yükümlüdür.
Sigortaci degisikligi ögrendigi tarihten itibaren, bu degisiklik sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektiriyorsa 8 gün içinde:
1. Sözlesmeyi fesheder veya,
2. Prim farkini talep etmek suretiyle akdi yürürlükte tutar.
Sigorta ettiren, talep edilen prim farkini kabul etmedigini 8 gün içinde bildirdigi takdirde akit, feshedilmis olur.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de sigorta ettiren tarafindan yapilan fesih ihbari ise postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, sigorta ettiren tarafindan feshi halinde ise kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
Süresinde kullanilmayan fesih veya prim farkini talep etme hakki düser.
Sigortali kiymetin teklifname, poliçe ve eklerinde beyan olunan yerinin veya halinin degistigini ögrenen sigortacinin, sigorta primini tahsil etmek gibi sigorta sözlesmesinin aynen devamina razi oldugunu gösteren bir harekette bulunmasi halinde fesih hakki düser.
Sigortali kiymetin yer ve halinde rizikoyu agirlastirici degisiklikleri, sigorta ettiren ihbar süresi içerisinde kasden bildirmemisse, ihbar süresinden sonra gerçeklesen hasarlara ait tazminat hakki düser; ihbar yükümlülügüne riayetsizlik kasitli degilse alinan primle alinmasi gereken prim arasindaki orantiya göre tazminattan indirim yapilir.
Degisikligin rizikoyu hafifletici mahiyette oldugu ve daha az prim tatbikini gerektirdigi anlasilir ise, bu degisikligin yapildigi tarihten sözlesmenin sona ermesine kadar geçecek süre içinde gün esasina göre bulunacak prim farki sigorta ettirene geri verilir.
Bu madde hükümleri sigortaliya da aynen uygulanir.

Mülkiyet Degisikligi
Madde 8- Sigortali kiymetin mülkiyetinde bir degisiklik oldugu takdirde, sigortanin hükmü devam eder ve sigortalinin poliçeden dogan hak ve borçlari, yeni hak sahiplerine intikal eder. Bu takdirde sigorta ettiren ve sigortanin mevcudiyetini ögrenen yeni hak sahibi, devir keyfiyetini 15 gün içinde sigortaciya bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük yerine getirilmez ise sigortaci sorurnluluktan kurtulur.
Sigortaci degisikligi; yeni hak sahibi de sigortanin mevcudiyetini ögrendigi tarihten itibaren 8 gün içinde sigortayi feshedebilir.
Süresinde kullanilmayan fesih hakki düser.
Poliçenin sigortaci tarafindan feshi halinde, sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de, yeni hak sahibi tarafindan feshi halinde, fesih ihbarinin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, sözlesmenin sigortaci tarafindan feshi halinde gün esasi, yeni hak sahibi tarafindan feshi halinde ise kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi yeni hak sahibine geri verilir.
Sigortali kiymetin malikinin degismesi aninda mevcut prim borçlarindan sigorta ettiren, fesih hakkini kullanmayan yeni hak sahibi ile birlikte sorumludur. Sigorta ettiren ölümü halinde, bu sigortadan dogan bütün hak ve borçlar oldugu gibi yeni hak sahiplerine intikal eder.

Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü
Madde 9-Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin mesuliyetinin baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.

Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.

Sigortalinin Poliçenin Yürürlügü Esnasindaki Yükümlülükleri
Madde 10- Sigortali, sigorta konusu kiymetlerin emniyeti ve korumasi için, sigortali degilmis gibi, gerekli ihtimami göstermekle yükümlüdür.
Sigortali, sigorta konusu kiymetleri normal bakimli ve isler halde bulundurmak için gerekli makul tedbirleri almaya, imalatçi firmanin kullanma talimatinda belirtilen kullanma, kontrol ve bakim esaslarina uymaya, kabul olunan teknik ölçülerden asiri yüklemeleri önlemeye, idari mercilerin mer'i nizam ve talimatlarina ve bilhassa bunlardan sigortali kiymetlerin çalistirilmasina ve kontroluna tealluk edenlere tamamiyle riayet etmeye mecburdur.
Sigortaci yetkili memurlari vasitasiyla gerektiginde sigorta konusu kiymetleri teftis ve kontrola yetkili olup, sigortali da bu kontrollara müsaade ve yardim etmek ve sigortacinin önerecegi makul tedbirleri almakla yükümlüdür.

Hasar Vukuunda Sigortalinin Yükümlülükleri
Madde 11- Sigortali, hasar vukuunda asagidaki hususlari yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Hasarin vukuunu ögrendigi tarihten itibaren en geç 5 gün içinde sigortaciya ihbar etmek,
b) Sigortali degilmiscesine gerekli kurtarma ve koruma tedbirlerini almak ve bu maksatla sigortaci tarafindan verilen talimata elinden geldigi kadar uymak,
c) Hasarin sebebi ile hangi hal ve sartlar altinda vukua geldigini tayine ve ziya ve hasar miktariyla delilleri tespite yararli ve sigortali için saglanmasi mümkün gerekli bilgi ve belgeleri (asli veya kendisi tarafindan tasdikli sureti veyahut fotokopisi) sigortacinin talebi üzerine gecikmeksizin vermek ve rücu hakkini kullanilmasina yararli sigortali için saglanmasi mümkün gerekli bilgi ve belgeleri temin ve muhafaza etmek,
Su kadar ki, sigortali yukaridaki hükümler dairesinde sigortaciyi haberdar ettikten sonra isletrnenin faaliyetinin aksamamasi amaciyla küçük çaptaki tamirleri (ayrica tamir ihbarinda bulunmak kaydiyle sigortacinin yetkili elemanlarinin gelmesini beklemeden) yaptirabilir.
Sigortaci, hasar ihbarini aldiktan sonra 7 gün içerisinde eksperini hasar yerine göndermedigi takdirde, sigortali herhangi bir kayda bagli olmaksizin hasarli kismin tamirine baslayabilir.
d) Ziya ve hasarin tahmini miktarini belirtir bir tazminat beyannamesini makul ve muhik bir süre içinde sigortaciya vermek,
e) Zaruri haller disinda hasar konusu yer veya mallarda bir degisiklik yapmamak,
f) Tazminat yükümlülügü ve miktari ile rücu haklarinin tesbiti için sigortacinin yetkili kildigi temsilcilerinin sigortali yer veya mallarda ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacaklari arastirma ve incelemelere müsaade etmek,
g) Sigortali kiymetlerin çalinmasi halinde durumu ögrenir ögrenmez derhal zabitaya bildirmek ve alacagi zapti sigortaciya ibraz etmek,
h) Sigorta konusu ile ilgili baskaca sigorta sözlesmeleri varsa bunlari sigortaciya bildirmek.

Tazminat Hakkinin Eksilmesi veya Düsmesi
Madde 12-
a) Sigortali, hasar vukuundaki yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu ziya ve hasar miktarinda bir artis olursa sigortacinin ödeyecegi tazminattan bu suretle artan kisim indirilir.
b) Sigortali, rizikonun tahakkukuna kasten sebebiyet verir veya ziya ve hasar miktarini kasten artirici fiillerde bulunursa, bu poliçeden dogan haklari düser.

Hasarin Tesbiti
Madde 13- Bu poliçe ile sigortali kiymetlerde meydana gelen ziya ve hasarin miktari taraflarca uyusularak tesbit edilir. Taraflar uyusamadiklari takdirde, ziya ve hasarin miktari bu sahada mütehassis mühendisler veya teknisyenler arasindan seçilecek ve hakem-bilirkisi diye adlandirilan bilirkisiler tarafindan, asagidaki hükümlere tabi olmak üzere tesbit edilir:
a) Iki taraf tek hakem-bilirkisi seçiminde anlasamadiklari takdirde, taraflardan her biri kendi hakem-bilirkisisini tayin eder ve bu hususu noter eliyle diger tarafa bildirir.
Taraf hakem-bilirkisileri tayinlerinden itibaren 7 gün içerisinde ve incelemeye geçmeden evvel, bir üçüncü tarafsiz hakem-bilirkisi seçerler ve bunu bir tutanakla tesbit ederler. Üçüncü hakem-bilirkisi, ancak taraf hakem-bilirkisilerinin anlasamadiklari hususlarda anlasamadiklari hadler dahilinde kalmak ve daha münhasi olmak kaydiyle karar vermeye yetkilidir.
Üçüncü hakem-bilirkisi kararini müstakil bir rapor halinde verebilecegi gibi, diger hakem-bilirkisilerle birlikte bir rapor halinde de verebilir. Hakem- bilirkisi raporlari taraflara ayni zamanda teblig edilir. Hakem-bilirkisi raporlarinin beher ünite için tesbit edilecek ziya ve hasar miktarlarindan baska -hasann belli veya muhtemel sebebini- hasarli kiymetlerin hasardan bir gün önceki gerçek degeri ile yenileme degerini, tamir veya baska hususlar için faydalanilabilecek enkazin durumunu ve degerini de ihtiva etmesi gereklidir.
b) Taraflardan herhangi biri diger tarafca yapilan tebligden itibaren 15 gün içerisinde hakem-bilirkisisini tayin etmez, yahut taraf hakem-bilirkisileri üçüncü hakem-bilirkisisinin seçimi hususunda 7 gün içerisinde anlasamazlar ise, taraf hakem-bilirkisisi veya üçüncü hakem-bilirkisi, taraflardan birinin talebi üzerine hasar mahallindeki ticaret davalarina bakmaya yetkili mahkeme baskani tarafindan tarafsiz ve mütehassis sahislar arasindan seçilir.
c) Her iki taraf, üçüncü hakem-bilirkisisinin -bu sahis ister taraf hakem-bilirkisilerince, ister yetkili mahkeme baskani tarafindan seçilecek olsun- sigortacinin veya sigortalinin ikamet ettigi veya hasarin meydana geldigi mahal disindan seçilmesini isteme hakkini haizdirler ve bu istegin yerine getirilmesi gereklidir.
d) Hakem-bilirkisiler, ölür, vazifeden çekilir veya reddedilir ise, ayrilan hakem-bilirkisi yerine yenisi ayni usule göre seçilir ve tesbit muamelesine kaldigi yerden devam edilir. Sigortalinin ölümü, tayin edilmis bulunan hakem-bilirkisinin vazifesini sona erdirmez. Ihtisas yoklugu sebebiyle hakem-bilirkisilere yapilacak itiraz, bu sahislarin ögrenildigi tarihten itibaren 7 gün içerisinde yapilmadigi takdirde, itiraz hakki düser.
e) Hakem-bilirkisiler incelemelerinde tamamen serbesttirler. H.U.M.K.'nun ve diger mevzuatin hükümleri ile de bagli degildirler.
f) Ziya ve hasar miktarinin tesbiti zimninda mevcut sigortali malin ve degerinin tesbitine yariyacak kayit ve belgeleri isteyebilir ve hasar mahallinde incelemede bulunabilirler.
g) Hakem-bilirkisi veya hakem-bilirkisiler, yahut üçüncü hakem-bilirkisisinin ziya ve hasar miktari hususunda verecekleri kararlar kesindir, taraflari baglar. Eger ziya ve hasar miktari taraflarca tesbit edilmemisse bir hakem-bilirkisi kararina dayanmadan sigortacidan tazminat talep ve dava edilemez. Hakem-bilirkisi kararlarina ancak, karar, ilk bakista anlasilir, yani asikar olarak hakiki durumdan önemli bir sekilde farkli ise itiraz edebilir ve bunlarin iptali raporun tebligi tarihinden itibaren bir hafta içinde hasar mahallindeki ticaret davalarina bakmaya yetkili mahkemeden istenebilir.
h) Taraflar tazminat miktari hususunda anlasamadikça, alacak ancak hakem-bilirkisi karari ile muaccel olur ve zaman asimi kesin raporun taraflara tebligi tarihinden evvel islemeye baslamaz. Meger ki hakem-bilirkisilerin tayini ise T.T.K.'nun 1292 maddesindeki ihbar müddeti arasinda 2 yillik müddet geçmis olsun.
i) Taraflar kendi hakem-bilirkisilerinin ücret ve masraflarini öderler. Üçüncü hakem-bilirkisisinin ücret ve masraflari taraflarca yari yariya ödenir.
j) Ziya ve hasar miktannin tesbiti, teminat verilen rizikolar, sigorta bedeli, sigorta degeri, askin ve menfaat degeri altinda sigorta, sorumlulugun baslangici, hak düsürücü ve hak azaltici sebepler hususunda bu poliçede ve mevzuatta mevcut hüküm ve sartlara ve bunlarin ileri sürülmesine tesir etmez.

Tazminatin Hesabi
Madde 14- Ödenecek tazminatin miktari asagida yazili esaslar dahilinde tesbit edilir:

Tamiri kabil hasar ve ziya (kismi hasar) halinde:
a) Tazminat tutari ikame olunan yedek parçalarin yeni bedelleri, isçilik masraflari var ise normal nakliye masraflari, sökme ve montaj masraflari, gümrük, resim, vergi, harç ve masraflari dahil olmak üzere hasara ugrayan ünite veya birimin hasardan hemen önceki hal ve sartlarina getirilmesi için gerekli bedel ile sözlesmeye aksine hüküm konulmus ise 2. maddenin (a), (b) ve (g) fikrasinda yazili ücret ve masraflarin ilavesiyle bulunacak bedelden ibarettir.
Tamirat dolayisiyla eski parça yerine yeni parça konulmasi sebebiyle tazminattan indirme yapilmaz. Tekrar faydalanilmasi mümkün olan parçalarin (sovtaj) bedeli tazminattan indirilir.
b) Sigortali kiymetlerden birinin veya tamaminin tam hasari veya ziyai halinde;
Tazminat tutari, sigortali kiymetlerin hasar anindaki yeni kiymetinden eskime ve asinma payinin ve kurtarilan degerlerin tenzili ve buna sökme masraflarinin, var ise nakliye gümrük, vergi, resim, harç ve masraflari ve montaj masraflari ile sözlesmeye aksine hüküm konulmus ise 2. maddenin (a), (b) ve (g) fikrasinda yazili ücret ve masraflarin ilavesiyle bulunacak bedelden ibarettir.
Yukarida (a) fikrasinda belirtilen tamirat masraflari bu fikrada yazili oldugu üzere tesbit olunan tazminat tutarina muadil veya bundan fazla ise sigortali kiymet tam hasara ugramis sayilir.
c) Her bir hasarda, poliçe ve eklerinde sigortali kiymetlerin hizalarinda, yazili muafiyet, yukarida (a) ve (b) bendine göre bulunacak tazminat tutarindan indirilir.
d) Sigortacinin sorumlulugu her halde sigortali kiymetlerin poliçe cetvelinde veya eklerinde hizalarinda yazili sigorta bedeli ile sinirlidir.
e) Sigortali kiymetlerin poliçe cetvelinde yazili sigorta bedeli bu kiymetlerin ne varligina ne de degerine delil ve karine teskil etmez. Bu bedel 4. maddeye göre hesaplanacak sigorta degerinden noksan oldugu takdirde tazminat tutari, sigorta bedeli ile sigorta degeri arasindaki nisbete göre tesbit olunur.
f) Bu poliçe kapsamina giren herhangi bir hasar diger bir sigorta poliçesi ile de temin edilmis bulunuyorsa müsterek sigorta esaslari uygulanir.
g) Muvakkat tamirat masraflari, nihai tamirat masraflarinin bir kismini teskil etmedikçe sigortali tarafindan deruhte edilir.
h) Hasarla ilgili olarak herhangi bir ilave veya ilave mahiyetinde tadilat ve gelistirme masraflari bu poliçe kapsamina dahil degildir.

Tazminatin Ödenmesi
Madde 15- Sigortaci hasara ugramis sigortali kiymeti veya bunlarin hasarli parçalarini tamir ve ikame edebilecegi gibi bunlarin bedelini nakden de ödeyebilir.
Sigortaci tazminat ödemelerini tamir ve ikame ile ilgili fatura ve dökümanlari gördükten sonra yapacaktir.
Hirsizlik neticesi meydana gelen ziya ve hasarlarda;
Tazminat, hirsizlik iddiasinin hakikate uygun oldugu hakkinda kanaat istihsaline yarayan malumat ve vesaikin sigortaciya verilmesinden itibaren bir ay sonra vacibüttediye olur.
Sayet, hak sahibi veya sigorta ettiren hakkinda polis veya adli makamlarca tahkikat açilmis ise, bu tahkikatin hitamina degin sigortaci tazminat tediyesini tehir edebilir.
Tazminatin ödenmesini müteakip çalinan sigortali kiymetlerin tamamen veya kismen ele geçirilmesi veya bunlar hakkinda sigortali tarafindan bilgi edinilmesi halinde sigortali keyfiyeti yazili olarak sigortaciya derhal bildirmekle yükümlüdür.
Sigortali, ele geçirilen sigortali kiymetler üzerindeki haklarini sigortacinin talebi halinde ona devretmeye mecburdur. Ele geçirilen sigortali kiymetler tam degerleriyle tazmin edilmis bulunuyorsa sigortali ya tazminati iade etmek veya bunlari sigortacinin emrine amade kilmakla yükümlüdür. Sigortali bu husustaki kararini, sigortaci tarafindan yapilacak talep tarihinden itibaren iki hafta zarfinda vermek mecburiyetindedir. Sigortali, kararini bu müddet zarfinda vermedigi takdirde, seçme hakki sigortaciya geçer.
Ele geçirilen sigortali kiymetler degerlerinin bir kismi ile tazmin edilmis bulunuyorsa, sigortali tazminati iade etmek suretiyle bunlari muhafaza edebilir.
Sigortaci tarafindan yapilacak talep üzerine sigortali, bu kiymetleri muhafaza etmek istedigini iki hafta zarfinda bildirmezse, sigortali kiymetler, sigortaci ile anlasilarak açik arttirma yolu ile satilir ve satis bedelinden satis masraflari indirildikten sonra kalan kismindan, ödedigi tazminat tutarina isabet eden miktar sigortaciya ait olur.
Ele geçirilen sigortali kiymetlerde çalinma dolayisiyla. bir kiymet eksilmesi vukua gelmisse sigortaci bundan dogan zarari tazminle yukümludur.

Hasar ve Tazminatin Sonuçlari
Madde 16- Sigortaci ödedigi tazminat miktarinca hukuken sigortali yerine geçer. Sigortali ve sigorta ettiren sigortacinin ikame edebilecegi davaya yararli ve elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermeye mecburdur.
Temin edilen rizikonun gerçeklesmesi ile tam hasar meydana geldigi takdirde sigorta teminati sona erer. Kismi hasar halinde, sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktari kadar eksilir.
Sigorta bedeli poliçede muhtelif birimler (ünite veya gruplar) itibariyla ayri ayri gösterilmis ve bu birimlerden (ünite veya gruplardan) biri veya birkaçi tam hasara ugramis ise bu birimlere (ünite veya gruplara) iliskin sigorta teminati, hasar tarihinde sona erer. Kismi hasar halinde ise her birim (ünite veya grup) için tesbit edilmis olan sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktari kadar eksilir.
Sigorta bedelinin eksildigi hallerde hasar tarihinden itibaren gün esasi üzerinden prim alinmak suretiyle sigorta bedeli eski miktara çikartilabilir.
Kismi hasarlarda taraflar sigorta sözlesmesini feshetme hakkina sahiptir. Taraflar fesih hakkini ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.
Sigortaci tarafindan iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasitasi ile yapilan fesih ihbari sigortalinin tebellüg tarihini takip eden 5. is günü saat 12.00'de hüküm ifade eder ve feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.
Sigorta ettiren, fesih hakkini kullandigi takdirde bu fesih, ihbarin postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder ve islememis sigorta süresine ait prim geri verilmez.

Birakma
Madde 17- Aksine sözlesme yoksa hasarli mal sigortaciya birakilamaz.

ÇESITLI HÜKÜMLER

Vergi, Resim, Harç ve Idare Masraflari
Madde 18- Sigorta sözlesmesine bedeline veya primine iliskin olarak kanunlara göre sigorta ettirene yüklenmis veya yüklenecek vergi, resim ve harçlar sigorta ettirenden alinir.

Teblig ve Ihbarlar
Madde 19- Sigorta ettirenin veya sigortalinin ihbar ve tebligleri, sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye, noter araciligiyla veya taahhütlü mektupla yapilir.
Sigorta sirketinin ihbar ve tebligleri de sigorta ettirenin veya sigortalinin poliçede gösterilen adresine, bu adreslerin degismis olmasi halinde ise sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye bildirilen son adresine ayni surette yapilir.
Taraflara imza karsiligi olarak elden verilen mektup veya telgrafla yapilan ihbar ve tebligler de taahhütlü mektup hükmündedir.
Hasar ihbarlari veya tamire baslamaya ait ihbarlarin en seri yolla yapilmasi sarttir.
Ihbar yapilmadan tamirat islemine baslanmayacaktir.

Ticari ve Mesleki Sirlarin Sakli Tutulmasi
Madde 20- Sigortaci, sigortaliya ait ögrenecegi ticari ve mesleki sirlarin sakli tutulmamasindan dogacak zararlardan sorumludur.

Yetkili Mahkeme
Madde 21- Bu poliçeden dogan ihtilaflar sebebiyle sigorta sirketi aleyhine açilacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta sirketi merkezinin veya sigorta akdine aracilik yapan acentenin ikametgahinin bulundugu veya hasarin vukua geldigi, sigorta sirketi tarafindan açilacak davalarda ise, davalinin ikametgahinin bulundugu yerin ticaret davalarina bakmakla görevli mahkemesidir.

Zaman Asimi
Madde 22- Sigorta sözlesmesinden dogan bütün talepler 2 yilda zaman asimina ugrar.

Özel Sartlar
Madde 23- Bu genel sartlara, varsa bunlara iliskin klozlara aykiri düsmeyen özel sartlar konulabilir.

Son Düzenleme Tarihi: 12 Nisan 2005