Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Sigortanin Kapsami

Madde 1- Bu sigorta, Likit Petrol Gazi (LPG) tüpleyen firmalarin, doldurduklari veya doldurttuklari ve yetkili bayileri vasitasiyla veya dogrudan dogruya tüketiciye intikal ettirdikleri tüplerin kullanilmak üzere bulundurduklari yerlerde infilaki, gaz kaçirmasi, yangin çikarmasi sonucu (kusurlari olsun veya olmasin) verecekleri bedeni ve maddi zararlara karsi sorumluluklarini, asagidaki sartlar dairesinde temin eder.

Bu sigortayi, Likit Petrol Gazini (LPG) depolayan, tüplere dolduran, nakleden, bayileri vasitasiyla veya dogrudan dogruya tüketiciye satan LPG Dagitim Sirketleri, yaptirmak zorunda olduklari Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortasina ek olarak yaptiracaklardir.

"Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortasi" bulunan bir isyerinde, kullanilmak üzere bulundurulan LPG tüpünün infilaki, gaz kaçirmasi, yangin çikarmasi sonucu verilecek zararlar, Tüpgaz Sorumluluk Sigortasi limitleri dahilinde sigortacisi tarafindan tazmin edilir.

Ancak, kullanilmak üzere bulundurulan tüpgazin neden oldugu kaza, isyerinde bulunan yanici, parlayici, patlayici maddelerin de zarar vermesine yol açarsa, tazminat ödemelerinde Tüpgaz Sorumluluk Sigortasina öncelik verilir; bu sigortanin limitlerinin yetersiz kalmasi halinde Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortasi, limitleri dahilinde islemeye baslar. Hasara yol açan kazanin çikis nedeninin yanici, yakici, parlayici, patlayici maddeler olmasi halinde öncelikle Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortasi islemeye baslar.

Bu sigorta, sigorta ettirenin haksiz taleplere karsi korunmasini temin eder. Ayrica, bu sigorta ile ilgili olarak dava açilmasi halinde, sigorta poliçesinde kayitli limitlere kadar davanin takip ve idaresi sigorta ettirenle birlikte sigortaciya da ait olup, sigorta ettiren sigortacinin gösterecegi avukata gereken vekaletnameyi vermek zorundadir. Sigortaci dava masraflari ile avukatlik ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Su kadar ki hükmolunan tazminat sigorta bedelini asarsa, sigortaci bu masraflari, sigorta bedelinin tazminata orani dahilinde öder.

Meydana gelen bir kazada zararin önlenmesi veya azaltilmasi amaciyla sigorta ettirenin yapacagi makul ve zaruri masraflar sigortaci tarafindan karsilanir.

Zarar meydana geldiginde sigorta ettirenin kusurlu olup olmadigina bakilmadan zarara ugrayan üçüncü sahislarin tazminati ödenir. Zararin LPG tüpünün takilmasi sirasinda servis hatasindan, kullanicinin kullanma hatasindan, tüpün imalat hatasindan, dolum hatasindan, hortum, kelepçe, dedantör, cihaz, musluk hatalarindan meydana gelmesi durumu degistirmez,

Sigortanin Cografi Siniri

Madde 2- Sigorta Türkiye sinirlari içinde geçerlidir.

Sigorta Disinda Kalan Haller

Madde 3- Asagidaki haller sigorta teminatinin disindadir:

a) Olaya kasden neden olan kisilerin zarar ve ziyan talepleri,

b) Manevi tazminata iliskin talepler;

c) Sigorta ettirenin kendisinin ugrayacagi zarar ve ziyanlar,

d) Savas veya savas niteligindeki harekat, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlardan dogan iç kargasaliklar nedeniyle meydana gelen bütün zarar ve ziyan talepleri,

e) Herhangi bir nükleer yakittan veya nükleer yakitin yanmasi sonucu nükleer artiklardan veya bunlara atfedilen nedenlerden meydana gelen iyonlayici radyasyonlarin veya radyoaktivite bulasmalarinin ve isverenin istigal konusu içinde olsun veya olmasin bunlarin getirdigi askeri ve inzibati tedbirlerin neden oldugu bütün kayip ve hasarlar (Bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrisim olayini kapsayacaktir).

f) 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.

Tazminatin Kaldirilmasi veya Azaltilmasi Sonucunu Doguran Haller

Madde 4- Sigorta sözlesmesinden veya sigorta sözlesmesine iliskin Kanun hükümlerinden dogan ve tazminat yükümlülügünün kaldirilmasi veya miktarinin azaltilmasi sonucunu doguran haller zarar görene karsi ileri sürülemez. Ödemede bulunan sigortaci, sigorta sözlesmesine ve bu sözlesmeye iliskin kanun hükümlerine göre, tazminatin kaldirilmasini veya azaltilmasini saglayabilecegi oranda sigorta ettirene rücu edebilir.

Sigorta ettirene baslica su nedenlerle rücu edilebilir:

a) Tazminati gerektiren olay, sigorta ettirenin veya eylemlerinden sorumlu oldugu kisilerin kasdi bir hareketi sonucunda meydana gelmis ise,

b) Tazminati gerektiren olayin, bahsi geçen maddelerin çalinmasi veya gaspedilmesi sonucunda meydana gelmesi halinde, çalinma veya gaspedilme olayinda sigortali ettirenin kendisinin veya eylemlerinden sorumlu oldugu kisilerin kusurlu oldugu tesbit edilirse,

Sigorta ettiren olay vukuunda 9. maddede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu zarar ve ziyan miktarinda bir artis olursa, sigortaci zarar görene tazminati ödemekle beraber, bu artis için sigorta ettirene rücu edebilir.

Sigortanin Baslangici ve Sonu

Madde 5- Sigorta, poliçede baslama ve sona erme tarihleri olarak yazilan günlerde, aksi kararlastirilmadikça, Türkiye saati ile ögleyin 12.00'de baslar ve ögleyin saat 12.00'de sona erer.

Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü

Madde 6-Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin mesuliyetinin baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.

Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.

Sigorta Ettirenin Sözlesme Yapilirken Beyan Yükümlülügü

Madde 7- Sigortaci bu sigortayi, sigorta ettirenin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazili beyanina dayanarak kabul etmistir.

Sigorta ettirenin beyani gerçege aykin veya eksik ise sigortacinin sözlesmeyi daha agir sartlarla yapmasini gerektirecek durumlarda sigortaci durumu ögrendigi andan itibaren sekiz gün içinde prim farkinin ödenmesi hususunu sigorta ettirene ihtar eder. Sigorta ettiren ihtarin teblig tarihini takip eden sekiz gün içinde talep olunan prim farkini ödemez veya ödemeyecegini bildirirse sözlesme feshedilmis olur.

Prim farkinin süresinde istenilmemesi halinde fesih hakki düser.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi kisa müddet esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi iade olunur.

Gerçege aykiri beyan hali, zarari doguran olayin meydana gelmesinden sonra ögrenilmisse bu zarardan dolayi ödenmis ve ödenecek tazminatin,

a) Gerçege aykiri beyan, kasten yapilmis olmasi halinde tamami için,

b) Kasit olmamasi halinde ise, ödenecek tazminatin, alinan prim ile alinmasi gereken prim arasindaki oran kadar kismi disinda kalan miktari için, sigorta ettirene rücu edebilir.

Sigorta Süresi Içinde Ihbar Yükümlülügü

Madde 8- Sözlesmenin yapilmasindan sonra teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan hususlarin sigorta ettiren tarafindan, sigortacinin sözlesmeyi daha agir sartlarla yapmasini gerektirecek mahiyette degistirilmesi halinde sigorta ettiren bu degisikligi ögrenir ögrenmez, en geç sekiz gün içinde sigortaciya ihbarla yükümlüdür. Sigortaci durumu ögrendigi andan itibaren sekiz gün içinde prim farkinin ödenmesi hususunu sigorta ettirene ihtar eder. Sigorta ettiren, ihtarin teblig tarihini takip eden sekiz gün içinde talep olunan prim farkini ödemez veya ödemeyecegini bildirirse sözlesme feshedilmis olur.

Sözlesmenin feshi halinde, feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi kisa müddet esasina göre hesaplanir ve fazlasi iade olunur.

Prim farkinin süresinde istenilmemesi halinde fesih hakki düser.

Söz konusu degisikliklere iliskin ihbar yükümlülügünün yerine getirilmesinden önce meydana gelen olaylardan dolayi ödenmis veya ödenecek tazminatlar için degisikligin bildirilmemesinin kasitli olup olmamasina göre, 7. maddenin sigortacinin rücu hakkina iliskin (a) ve (b) fikralari hükümleri uygulanir.

Sigorta süresi içinde meydana gelen degisikliklerin daha az prim alinmasi gerektirdigi anlasilir ise, bu degisikligin yapildigi tarihten sözlesmenin sona ermesine kadar geçecek süre için gün esasina göre, bulunacak prim farki sigorta ettirene iade olunur.

Rizikonun Gerçeklesmesi Halinde Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

Madde 9- Sigorta ettiren sigorta teminatina girebilecek herhangi bir olay vukuunda asagidaki hususlari yerine getirmekle yükümlüdür:

a) Bu sözlesmeye göre, sigorta kapsaminda öngörülen hallerin gerçeklesmesi halinde, bunu ögrendigi andan itibaren 5 gün içerisinde sigortaciya ihbar etmek,

b) Sigortacinin talebi üzerine, olayin ve zararin nedeni ile hangi hal ve sartlar altinda gerçeklestigini ve sonuçlarini tesbite, tazminat yükümlülügü ve miktari ile rücu haklarinin kullanilmasina yararli, elde edilmesi mümkün bilgi ve belgeleri gecikmeksizin vermek,

c) Zarardan dolayi, dava yolu ile veya baska yollarla bir tazminat talebi karsisinda kaldigi veya aleyhine cezai kovusturmaya geçildigi hallerde, durumdan sigortaciyi derhal haberdar etmek ve zarar ziyan talebine ve cezai kovusturmaya iliskin olarak almis oldugu ihbamame, davetiye ve benzeri tüm belgeleri derhal sigortaciya vermek,

d) Dava açilmasi halinde davanin izlenmesi ve idaresi için, sigortacinin gösterecegi avukata gereken vekaletnameyi vermek,

e) Sigorta konusu ile ilgili baskaca sigorta sözlesmeleri varsa bunlari sigortaciya bildirmek.

Sigortacinin Halefiyeti

Madde 10- Sigortaci ödedigi tazminat miktarinca hukuken sigorta ettiren yerine geçer.

Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi

Madde 11- Sigortaci, tazminat talebinde bulunan kisi veya kisilerle dogrudan dogruya temasa geçerek anlasma hakkini haizdir.

Sigortacinin açik onayi olmadikça, sigorta ettiren tazminat talebini kismen veya tamamen kabule yetkili olmadigi gibi, zarar görenlere herhangi bir tazminat ödemesinde de bulunamaz. Dava masraflari, sigortaciya ait olmakla birlikte, cezai kovusturmadan dogan diger bilumum masraflarla muhtemel para cezalari sigorta teminati disinda kalir.

Dava Hakki

Madde 12- Zarar gören sigorta kapsami içinde zararin tazminini belirlenen limitler dahilinde dogrudan dogruya sigortacidan talep edebilir.

Vergi, Resim ve Harçlar

Madde 13- Sigorta sözlesmesine, bedeline veya primine iliskin olarak halen mevcut ve ileride konulabilecek vergi, resim ve harçlar sigorta ettiren tarafindan ödenir.

Teblig ve Ihbarlar

Madde 14- Sigorta ettirenin ihbar ve tebligleri sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye, noter araciligiyla veya taahhütlü mektupla yapilir.

Sigorta sirketinin ihbar ve tebligleri de sigorta ettirenin poliçede gösterilen adresine, bu adreslerin degismis olmasi halinde ise sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye bildirilen son adresine ayni surette yapilir. Bu adreslerin degismis olmasi halinde ise, sigorta ettiren bunu sigorta sirketine bildirmek zorundadir. Aksi takdirde yapilacak ihbar ve tebligler sigorta sirketinin merkezine veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acenteye bildirilen son adresine yapilir. Bu sekilde sigortaci tarafindan yapilacak tebligatin sigorta ettirene ulastirilmamis olmasindan dogacak bütün kanuni sonuçlar dogrudan dogruya sigorta ettirene aittir.

Taraflara imza karsiligi olarak elden verilen mektup veya telgraf ile yapilan ihbar ve tebligler de taahhütlü mektup hükmündedir.

Ticari ve Mesleki Sirlarin Sakli Tutulmasi

Madde 15- Sigortaci ve sigortaci adina hareket edenler, sigorta ettirene ait ögrenecegi ticari ve mesleki sirlarin sakli tutulmamasindan dogacak zararlardan sorumludur.

Yetkili Mahkeme

Madde 16- Sigortaci ile sigorta ettiren arasindaki uyusmazliklarda yetkili mahkeme sigorta ettirenin ikametgahinin veya sigortacinin merkezinin veya poliçeyi imza eden acentenin bulundugu yer mahkemesidir.

Zaman Asimi

Madde 17 -Sigorta sözlesmesinden dogan ve uyusmazliga neden olan tüm hak ve menfaatler iki yilda zaman asimina ugrar.

Özel Sartlar

Madde 18- Sigorta sözlesmesine, genel sartlara aykiri düsmemek ve sigorta ettiren aleyhine olmamak üzere özel sartlar konulabilir.

Yürürlük

Madde 19- Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortasi Genel Sartlari Resmi Gazete'de yayimlanmasiyla yürürlüge girer.

Son Düzenleme Tarihi: 12 Nisan 2005