Sera Sigortası Genel Şartları

A- Sigortanin Kapsami

A.1- Sigortanin Kapsami

Bu sigorta ile; dolunun seraya verecegi zararlar ile serada yetistirilen ürünlerin miktarinda meydana getirdigi eksilme sigorta bedeline kadar temin olunmustur.

A.2- Sigorta Bedelinin Kapsami

Sigorta bedeli, asagida yer alan degerlerin toplamindan olusur:
a) Seralarin örtü ve diger yapi malzemesiyle isçilik ücretleri de dahil toplam degeri,

b) Konstrüksiyonun isçilik ücretleri de dahil toplam degeri,

c) Isitma, havalandirma, sulama tesisati gibi seranin esasli unsuru sayilabilecek cihaz ve tesisatin degeri,

d) Sera içindeki ürünün üretim devresi sonunda ulasmasi beklenen degeri veya sigorta süresi içinde birden fazla devrede ürün aliniyorsa bu ürünlerin üretim sonlarinda ulasmasi beklenen degerlerinin toplami.

A.3- Ek Sözlesme ile Teminat Kapsamina Dahil Edilebilecek Haller ve Kayiplar

3.1- Asagidaki haller dolayisiyla meydana gelen zararlar sigortanin kapsami disindadir. Ancak bunlar, ek sözlesme yapilmak suretiyle bu genel sartlara ilisik klozlar dahilinde teminat kapsami içine alinabilirler:

1- Grev, lokavt, kargasalik ve halk hareketleri,

2- Kötü niyetli hareketler,

3- 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar,

4- Yangin, yildirim, infilak,

5- Firtina,

6- Deprem ve yanardag püskürmesi,

7- Kar agirligi,

8- Don,

9- Sel ve su baskini,

10- Dahili su basmasi,

11- Yer kaymasi,

12- Duman,

13- Tasit çarpmasi,
a) Kara tasitlari,

b) Deniz tasitlari,

c) Hava tasitlari,

3.2- Bu sözlesme ile temin edilen hallerden kaynaklansa dahi asagidaki kayiplar sigorta kapsami disindadir, Ancak bu kayiplar, ek sözlesme yapmak suretiyle teminat kapsami içine alinabilirler:

1- Teminat kapsamindaki rizikodan dogan kalite kayiplari,

2- Faaliyet durmasi veya aksamasindan kaynaklanan kar kaybi,

3- Enkaz kaldirma masraflari,

A.4- Teminat Disinda Kalan Haller

Asagidaki haller dolayisiyla meydana gelen zararlar sigortanin kapsami disindadir:

1- Seranin kusurlu planlanmasindan ya da planin kusurlu uygulanmasindan ileri gelen zararlar.

2- Sera yapiminda kusurlu malzeme kullanilmasi ve kusurlu isçilik nedeniyle meydana gelen zararlar.

3- Savas, her türlü savas olaylari, istila, yabanci düsman hareketleri, çatisma (savas ilan edilmis olsun veya olmasin), iç savas, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlarin gerektirdigi inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar,

4- Herhangi bir nükleer yakittan veya nükleer yakitin yanmasi sonucu nükleer artiklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden kaynaklanan radyasyon veya radyoaktivite bulasmalarinin ya da bunlarin gerektirdigi askeri ve inzibati tedbirlerin sebep oldugu zararlar (bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrisim olayini da kapsayacaktir),

5- Kamu otoritesi tarafindan sera ve ürün üzerinde yapilacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün zararlar,

6- Sigortali veya fiillerinden sorumlu oldugu kisilerin kasdindan veya agir kusurundan kaynaklanan zararlar,

A.5-Muafiyetler

Sözlesmede sigortacinin, belli bir miktara veya sigorta bedelin belli bir yüzdesine kadar olan hasarlari ya da meydana gelen hasarin belli bir oranini tazmin etmeyecegi kararlastirilabilir,

Bu sekilde belirlenen muafiyet oran veya tutarlari poliçenin ön yüzünde belirtilir.

A.6- Sigortanin Baslangici ve Sonu

Sigorta teminati, ürün için, her ürün dönemine ait fidelerin ve/veya fidanlarin; seralara dikimi ile baslar, hasadin bitmesiyle son bulur ve her halde, poliçede; baslama ve sona erme tarihleri olarak yazilan günlerde, aksi kararlastirilmadikça Türkiye saati ile ögleyin saat 12.00'de baslar ve ögleyin saat 12.00'de sona erer.

B- Hasar ve Tazminat

B.l- Rizikonun Gerçeklesmesi Halinde Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

Sigorta ettiren, rizikonun gerçeklesmesi halinde asagidaki hususlari yerine getirmekle yükümlüdür:

1- Rizikonun gerçeklestigini ögrenir ögrenmez ve bu tarihten itibaren en geç bes is günü içinde sigortaciyi durumdan haberdar etmek,

2- Rizikonun gerçeklesmesinden hasarin tahmin ve takdir edilmesine kadar geçen zaman içinde, seradaki ürünün gelismesi için gereken bakimi göstermek ve sigortaci tarafindan bu amaçla verilen talimatlara uymak,

3- Zarar eksperler tarafindan tespit ve takdir edilinceye kadar hasarli sera ve ürün üzerinde, zorunlu haller disinda, hasarin saptanmasini güçlestirecek ya da hasar miktarini artiracak nitelikte herhangi bir degisiklik yapmamak,

4- Riziko gerçeklestiginde, serada bulunan ve fazlaca zarar görmüs olan bir ürünün yerine mevsimin sartlarina göre baska bir ürün dikilmesini istedigi takdirde, sera içindeki ürünün bozularak yeniden sürüm ya da dikim yapilmasi için, sigortacinin onayini almak amaciyla bildirimde bulunmak,

5- Sigortacinin istegi üzerine; rizikonun gerçeklesme nedenlerini ayrintili olarak belirlemede,zarar miktariyla delilleri saptamada ve rücu hakkinin kullanilmasinda gerekli olacak bilgi ve belgeleri mümkün oldugu ölçüde ve gecikmeksizin sigortaciya vermek,

6- Tazmin yükümlülügü, tazminat miktari ve rücu haklarinin tayini amaciyla sigortacinin ya da yetkili kildigi temsilcilerinin sigortali yer veya seyler ve bunlara iliskin belgeler üzerinde yapacaklari incelemelere izin vermek.

B.2- Koruma Önlemleri ve Kurtarma

Sigorta ettiren isbu sözlesme ile temin olunan rizikolarin gerçeklesmesi halinde; zarari önlemeye, azaltmaya ya da hafifletmeye yarayacak önlemleri bir an önce almakla yükümlüdür.

Acil önlemler ve sigortaci tarafindan alinmasi istenilen önlemlerin gerektirdigi masraflar, sigortaci tarafindan ödenir.

Eksik sigortanin sözkonusu oldugu durumlarda aksine sözlesme yoksa sigortaci; sigorta bedelinin sigorta edilen menfaatin rizikonun gerçeklestigi andaki degerine orani neden ibaretse masraflarin o kadarindan sorumludur.

B.3- Rizikonun Gerçeklesmesi Halinde Sigortacinin Haklari ve Yükümlülükleri

Riziko gerçeklestiginde, sigortaci veya yetkili kildigi kimseler; sigorta kapsamindaki maddi degerleri muhafaza altina almak ve zarari azaltmak amaciyla makul ve uygun sekillerde, hasara ugrayan seraya girebilirler. Sigortaci bu sekilde hareket etmekle herhangi bir tazminat sorumlulugu yüklenrnis olmaz ve bu poliçe hükümlerinden dogan haklarinin herhangi birinden feragat etmis sayilmaz.

Sigortaci hasar miktarina iliskin belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç bir ay içerisinde gerekli incelemelerini tamamlayip hasar ve tazminat miktarini tespit ederek sigortaliya bildirmek zorundadir.

B.4-Hasann Tespiti

Bu sözlesme ile sigorta edilmis seylerde meydana gelen zararin miktari taraflar arasinda yapilacak anlasmayla tespit edilir.

Taraflar zarar miktarinda anlasamadiklari takdirde, zarar miktarinin tayini için isterlerse, hakem-bilirkisilere gidilmesini kararlastirabilirler; bu bir tutanakla tespit edilir. Bu takdirde zarar miktari asagidaki esaslara uyulmak suretiyle saptanir ve sigortacidan tazminat talep edilmesi halinde, zarar miktariyla ilgili hakem-bilirkisi karari tazminatin saptanmasina esas teskil eder. Su kadar ki, tek hakem-bilirkisi seçilmis ise atandigi tarihten itibaren, diger halde ise üçüncü hakem bilirkisinin seçilmesinden itibaren en geç üç ay içerisinde ve her halde rizikonun gerçeklestigi tarihten itibaren alti ay içerisinde raporun teblig edilmemesi halinde taraflar zarar miktarini her türlü delille ispat edebilirler.

Taraflar uyusmazligin çözümü için tek hakem-bilirkisi seçiminde anlasamadiklari takdirde, taraflardan her biri kendi hakem-bilirkisisini seçer ve bu husus noter araciligiyla diger tarafa bildirir. Taraf hakem-bilirkisileri ilk toplanti tarihinden itibaren yedi gün içerisinde ve incelemeye geçmeden önce, bir üçüncü hakem-bilirkisi seçerler ve bunu bir tutanakla saptarlar. Üçüncü hakem-bilirkisi, ancak taraf hakem-bilirkisilerin anlasamadiklari hususlarda ve anlasmazligin sinirlari içinde karar vermeye yetkilidir; bu hakem-bilirkisinin kararlari, diger hakem-bilirkisilerce hazirlanan raporda yer alir. Hakem-bilirkisi kararlari taraflara ayni zamanda teblig edilir.

Taraflardan herhangi biri, diger tarafça yapilan tebligden itibaren 15 gün içinde hakem-bilirkisisini seçmez, yahut taraf hakem-bilirkisiler üçüncü hakem-bilirkisinin seçimi konusunda yedi gün içerisinde anlasamazlar ise, taraf hakem-bilirkisi veya üçüncü hakem-bilirkisi, taraflardan birinin istegi üzerine hasar yerindeki ticaret davalarina bakmaya yetkili mahkeme tarafindan ve uzman kisiler arasindan seçilir.

Hakem-bilirkisilere, uzmanliklarinin yeterli olmadigi gerekçesiyle ve hakem-bilirkisinin kimliginin ögrenildigi tarihten itibaren yedi gün içerisinde itiraz olunabilir. Süresinde kullanilmayan itiraz hakki düser.

Hakem-bilirkisi ölür, görevden çekilir veya reddedilir ise, yerine ayni usule göre yenisi seçilir ve göreve kalinan yerden devam eder. Sigorta ettirenin ölümü, seçtigi hakem-bilirkisinin görevini sona erdirmez. Hakem-bilirkisiler, zarar miktarinin saptanmasi konusunda gerekli görecekleri deliller ile sigortali seylerin rizikonun gerçeklestigi andaki degerini saptamaya yarayacak kayit ve belgelerin kendilerine verilmesini isteyebilir; hasar yerinde incelemede bulunabilirler. Hakem-bilirkisilerin veya üçüncü hakem-bilirkisinin, zarar miktari konusunda verecekleri kararlar kesindir taraflari baglar.

Hakem-bilirkisi kararlarina ancak, tespit edilen zarar miktarinin gerçek durumdan önemli sekilde farkli oldugu gerekçesiyle ve bu kararlarin tebligi tarihinden itibaren yedi gün içerisinde, rizikonun gerçeklestigi yerdeki ticaret mahkemesinde itiraz edilebilir.

Taraflar seçtikleri hakem-bilirkisilerin ücret ve masraflarini kendileri öder. Tek hakem-bilirkisinin veya üçüncü hakem-bilirkisinin ücret ve masraflari ise taraflarca yari yariya ödenir.

Zarar miktarinin saptanmasi, bu sözlesmede ve mevzuatta mevcut hüküm ve sartlar ile bunlarin ileri sürülmesini etkilemez.

B.5- Tazminatin Hesabi

5.1- Sigorta tazminatinin hesabinda sigortali seylerin rizikonun gerçeklesmesi

anindaki tazmin degerleri esas tutulur. Sigorta tazmin degeri asagida yazili sekilde hesaplanir:

l- Kayip ve hasar miktarindan var ise önce sovtaj düsülür,

2- Sera camlari, konstrüksiyon, isitma, havalandirma ve sulama tesisati gibi seranin esasli unsuru sayilabilecek cihaz ve tesisat bedeli için poliçede yazili sigorta degeri; ürün için ürün birim fiyati esas alinir. Ancak bu halde, cam degeri hasar tarihinden bir önceki günün piyasa degerinden, ürün birim fiyati ise ürünün hasat zamanindaki mahalli toptan satis fiyatindan yüksek olamaz,

3- Ürün ve ürün yataklarindan cam kiriklarini temizleme isine yapilan harcamalar için ödenecek miktar, aksine sözlesme yoksa ürün, cam ve konstrüksiyonun toplam sigorta degerinin % 10'u kadardir.

4- Kismi hasarlara iliskin ödemeler, hiç bir sekilde tam hasar halinde ödenecek bedeli asamaz.

5.2- Mutabakatli Deger:

Sigorta sözlesmesinin yapilmasi sirasinda veya sigorta süresi içinde; sigorta konusu yapi, cihaz ve tesisatin degeri sigorta ettiren ve sigortacinin oybirligi ile seçtikleri bilirkisiler tarafindan saptanir ve taraflarca kabul olunursa, rizikonun gerçeklesmesi ve tazminatin hesabinda, bu mutabakatli degere taraflarca itiraz olunamaz. Bilirkisi masrafi, mutabakatli degerin tespitini isteyen tarafa aittir.

B.6- Tazminatin Ödenmesi

Sigortacinin sorumlulugu; sigortali seylerin hepsi için tek bir sigorta bedeli öngörülmüs ise bu bedelle, sigortali seyler nitelikleri bakimindan madde veya gruplara ayrilmis ise bu madde ve gruplarla ilgili bedellerle sinirlidir.

Sigortali seyler üzerinde birden çok sigorta varsa, tazminat miktarinin saptanmasindan sonra sigortaci payina düsen kismi öder.

B. 7- Tazminat Hakkinin Eksilmesi veya Düsmesi

Sigorta ettiren, rizikonun gerçeklesmesinden sonraki yükümlülüklerini yerine getirmez ve bundan dolayi zarar miktarinda bir artis olursa, sigortacinin ödeyecegi tazminattan bu artan kisim indirilir.

Sigorta ettiren, rizikonun gerçeklesmesine kasden sebebiyet verir veya zarar miktarini kasden artirici eylemlerde bulunursa bu poliçeden dogan haklan düser.

Bu maddede yazili hallerin ispati sigortaciya aittir.

B.8- Hasar ve Tazminatin Sonuçlari

8.l- Sigortaci, kesinlesmis olan tazminat miktarini en geç bir ay içerisinde sigortaliya ödemek zorundadir.

8.2- Sigortaci, ödedigi tazminat tutarinca hukuken sigorta ettiren yerine geçer. Sigorta ettiren, sigortacinin açabilecegi davalarda yararli olabilecek bilgi ve belgeleri mümkün oldugu ölçüde ve gecikmeksizin sigortaciya vermek zorundadir .

8.3- Rizikonun gerçeklesmesiyle tam hasar meydana geldigi takdirde sigorta teminati sona erer. Kismi hasar halinde, sigorta bedeli, rizikonun gerçeklestigi tarihten itibaren, ödenen tazminat miktari kadar eksilir.

Sigorta bedelinin madde veya gruplara ayrilmis olmasi hallerinde de ayni usül geçerlidir.

Sigorta bedelinin eksildigi hallerde, sigorta ettiren talepte bulundugu takdirde ve bu tarihten itibaren gün esasi üzerinden prim alinmak suretiyle sigorta bedeli yükseltilebilir .

8.4- Kismi hasarlarda taraflar sigorta sözlesmesini feshetme hakkina sahiptir. Taraflar fesih hakkini ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.

C. Çesitli Hükümler

C.l- Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü

Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin sorumlulugunun baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.

Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.

C.2- Sigorta Ettirenin Sözlesme Yapildigi Sirada Beyan Yükümlülügü

2.1- Sigortaci, bu sözlesmeyi sigorta ettirenin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazili beyanina dayanarak yapmistir. Bu teklifnamenin en az asagida gösterilen bilgileri içermesi gerekir:

1- Sigorta ettirenin adi ve soyadi,

2- Sigorta ettirenin ne sifatla hareket ettigi,

3- Sigorta ettirenin ikametgahi,

4- Sigorta edilecek seranin bulundugu yer (il, ilçe, köy ve mevkii) ile seranin boyutlari,

5- Seradaki camlarin boyutlari ile toplam adedi ve camlarin toplam degeri,

6- Konstrüksiyonun degeri,

7- Serada bulunan veya sigorta süresi içinde sonraki dönemlerde ekilecek ürünlerin cinsi, ekim-dikim tarihi, fide adedi,

8- Serada bulunan veya sigorta süresi içinde sonraki dönemlerde ekilecek ürünlerin muhtemel hasat tarihi, hasatta beklenen ürün miktari ve tahmini toplam degeri,

9- Sera ve ürünün baska sigorta sirketine sigorta ettirilmis olup olmadigi.

2.2- Sigorta ettirenin beyani gerçege aykiri veya eksik ise, sigortacinin sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektirecek hallerde, sigortaci durumu ögrendigi tarihten itibaren bir ay içinde sözlesmeden cayabilir veya sözlesmeyi yürürlükte tutarak ayni süre içinde prim farkini talep edebilir. Sigorta ettiren, talep edilen prim farkini kabul etmedigini sekiz gün içinde bildirdigi takdirde sözlesme feshedilmis olur.

Cayma veya feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.

2.3- Sigorta ettirenin kasdi bulunmadigi durumlarda riziko; sigortaci durumu ögrenmeden önce veya cayma ya da feshin hüküm ifade etmesi için geçecek sürede gerçeklesirse, sigortaci tazminati tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki orana göre öder.

2.4- Süresinde kullanilmayan cayma veya prim farkini talep etme hakki düser.

C.3- Sigorta Ettirenin Sigorta Süresi Içerisinde Ihbar Yükümlülügü ve Sonuçlari

3.1- Sözlesmenin yapilmasindan sonra sigortali seylerin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde belirtilen yeri veya hali sigortacinin rizasi olmaksizin sigorta ettiren tarafindan degistirildigi takdirde, sigorta ettiren sekiz gün içinde durumu sigortaciya bildirmekle yükümlüdür.

Durumun sigortaci tarafindan ögrenilmesinden sonra:

1- Degisiklik, sigortacinin sözlesmeyi yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektiren hallerden ise; sigortaci, sekiz gün içinde sözlesmeyi fesheder veya prim farkini talep etmek suretiyle sözlesmeyi yürürlükte tutar .Sigorta ettiren, talep edilen prim farkini kabul etmedigini sekiz gün içinde bildirdigi takdirde sözlesme feshedilmis olur.

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi geri verilir.

Süresinde kullanilmayan fesih veya prim farkini talep etme hakki düser .

Sigortali seylerin teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde bildirilen yerinin veya halinin degistigini ögrenen sigortaci, sözlesmenin devamina razi oldugunu gösteren bir harekette bulunursa fesih hakki düser.

2- Degisiklik, rizikoyu hafifletici nitelikte ve daha az prim uygulamasini gerektiren hallerden ise; sigortaci, bu degisikligin yapildigi tarihten sözlesmenin sona ermesine kadar geçecek süre için gün esasina göre hesap edilecek prim farkini sigorta ettirene geri verir.

3.2- Sigortacinin sözlesmeyi bu degisikliklere göre yapmamasini veya daha agir sartlarla yapmasini gerektiren hallerde:

a) Sigortaci durumu ögrenmeden önce,

b) Sigortacinin fesih ihbarinda bulunabilecegi süre içinde,

c) Fesih ihbarinin hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde, riziko gerçeklesirse sigortaci, tazminati tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki orana göre öder .

C.4- Menfaat Sahibinin Degismesi

Sözlesme süresi içinde, sigortali sera veya içindeki ürünlerin menfaat sahibinin degismesi halinde sözlesme hüküm ifade etmeye devam eder ve sigorta ettirenin sözlesmeden dogan hak ve borçlari yeni hak sahibine geçer. Degisiklik halinde, sigorta ettiren ve sigortanin varligini ögrenen yeni hak sahibi durumu 15 gün içinde sigortaciya bildirmekle yükümlüdür .

Sigortaci degisikligi, yeni hak sahibi de sigortanin varligini ögrendigi tarihten itibaren sekiz gün içinde sözlesmeyi feshedebilir. Süresinde kullanilmayan fesih hakki düser .

Feshin hüküm ifade ettigi tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esasi üzerinden hesap edilir ve fazlasi hak sahibine geri verilir.

Sigortali seylerin sahibinin degismesi aninda ödenmesi gerekli prim borçlarindan, sigorta ettiren ile fesih hakkini kullanmayan yeni hak sahibi birlikte sorumludur.

Sigorta ettirenin ölümü halinde, sözlesmeden dogan bütün hak ve borçlar yeni hak sahibine geçer .

C.5- Sigortali Seylerin Yeri ve Bunun Degismesi

Sigorta teminati, sigorta sözlesmesinde belirtilen yer veya yerler için geçerlidir.

Sigortali seylerin bulundugu yerin degistirilmesi halinde madde C.3 hükümleri uygulanir .

C.6- Teblig ve Ihbarlar

Sigorta ettirenin bildirimleri sigorta sirketinin merkezine veya sözlesmesine aracilik yapan acenteye noter araciligiyla veya taahhütlü mektupla yapilir.

Sigortacinin bildirimleri de sigorta ettirenin poliçede gösterilen adresine, bu adres degismisse son bildirilen adresine ayni surette yapilir .

Taraflara imza karsiliginda elden verilen mektup veya telgrafla yapilan bildirimler taahhütlü mektup hükmündedir.

Sigortaci tarafindan yapilan fesih ihbari postaya veya notere verildigi tarihten itibaren 15 gün sonra ögleyin saat 12.00'de, sigorta ettiren tarafindan yapilan fesih ihbari ise postaya veya notere verildigi tarihi takip eden gün ögleyin saat 12.00'de hüküm ifade eder.

C. 7- Ticari ve Mesleki Sirlarin Sakli Tutulmasi

Sigortaci ve sigortaci adina hareket edenler, sigorta ettiren ve sigortaliyla ilgili olarak ögrenecekleri ticari veya mesleki sirlarin açiga çikarilmasindan dogacak zararlardan sorumludur .

C.8- Yetkili Mahkeme

Bu sigorta sözlesmesinden dogan anlasmazliklar nedeniyle sigortaci aleyhine açilacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta sirketinin merkezinin veya sigorta sözlesmesine aracilik yapan acentenin ikametgahinin bulundugu yer ya da rizikonun gerçeklestigi yerdeki ticaret mahkemesi; sigortaci tarafindan açilacak davalardaki yetkili mahkeme ise, davalinin ikametgahinin bulundugu yerdeki ticaret mahkemesidir.

C.9- Zamanasimi

Sigorta sözlesmesinden dogan bütün talepler iki yilda zaman asimina ugrar.

C.l 0- Özel Sartlar

Bu genel sartlara sigortali aleyhine olmamak kaydiyla özel sartlar konulabilir.

Son Düzenleme Tarihi: 12 Nisan 2005