Sigortanin Mevzuu ve Sumulü
Madde 1- Isbu poliçe sigortaliyi, sigortanin mer'iyet müddeti esnasinda vukua gelecek bir hadise neticesinde,
a) Üçüncü sahislarin ölmesi, yaralanmasi veya sihhatinin muhtel olmasi,
b) Üçüncü sahislara ait mallarda ziya ve hasar (maddi zarar ve ziyanlar) husule gelmesi sebebile, poliçede gösterilen sifat, faaliyet ve hukuki münasebetlerinden dolayi, kendisine karsi, üçüncü sahislar tarafindan ileri sürülecek zarar ve ziyan taleplerinin neticelerine karsi, Türkiye Cumhuriyetinin hukuki mes'uliyete müteallik mevzuati hükümleri dairesinde ve isbu poliçede tesbit olunan meblaglara kadar temin eder.
Isbu poliçe, sigortaliyi hakli taleplere karsi oldugu gibi yersiz ve asiri taleplere karsi da korur.
Madde 2- Sigortalinin bir hükmi sahis olmasi halinde sigorta, sigortaliya ait organlarin mükellef bulunduklari vazifeleri ifa dolayisile üçüncü sahislara iras edecekleri zarar ve ziyandan dogan mali mes'uliyete de samildir.
Madde 3- A) Sigorta, asagida sayilan zarar ve ziyanlara taalluk eden talepleri temin etmez:
l) Kasten ika olunan veya bilerek sebebiyet verilen zarar ve ziyan talepleri.
2) Bir mukavelenin ifasina veyahut hususi bir anlasmaya dayanip, sigortalinin kanuni mes'uliyet ölçüsünü asan mutalebeler.
3) Sigortaliya bir hizmet veya vekalet münasebeti ile bagli kimseler ve sigortalinin aile efradi tarafindan vaki olan talepler.
Bu madde bakimindan aile efradi sayilan kimseler sunlardir:
Sigortalinin esi, usul ve füruu (Sigortalinin edindigi evlatlar ile sigortaliyi evlat edinenler dahil); Sigortalinin kendisile birlikte oturmalari halinde kardesleri, damatlari, gelinleri ve kendisi tarafindan bakilan sair akrabalari, sigortalinin esinin usul ve füruu ile kardesleri.
Sigortali bir sirket ise, bu sirketin gayri mahdut mes'uliyetli serikleri ile bunlarin yukaridaki fikra mucibince aile efradi tarafindan vuku bulan talepler de sigorta teminati disindadir.
4) Motorlu nakil vasitalariyle römorklarin, motorlu bisikletlerin ve her nev'i hava nakil vasitalarinin kondüktörleri, zilyetleri (detenteur) veya sahiplerine karsi ileri sürülen mutalebeler.
5) Otomobil, motosiklet, bisiklet, bobsleigh, deniz motoru, at, boks ve güres, yaris ve müsabakalarina, antremanlar dahil istirakten dogan talepler.
6) Harp, ihtilal, isyan, ayaklanma, igtisas, grev ve bunlarin tenkilinden ve el koyma hallerinden dogan zarar ve ziyanlara taallük eden talepler.
7) Zelzele, seylap, su basmasi, çig, heyelan, yanardag indifai, infilak, yangin, duman, sis, buhar, su; çürüme veya tedrici surette rutubet alma yüzünden vukua gelen zarar ve ziyanlardan mütevellit talepler.
8) a- Üçüncü sahis1ara ait olup, iare, icar veya tevdi sebepleriyle veyahut muhafaza, nakil, tamir edilmek veya islenmek üzere veya diger herhangi bir maksatla sigortalinin, aile efradinin veya müstahdemlerinin ellerinde veya nezaretleri altinda bulunan mallarin ugrayacagi zarar ve ziyandan dogan talepler.
b- Sigortali veya müstahdemleri veyahut sigortali hesabina hareket eden kimseler tarafindan imal veya teslim edilen veya islenen seylerde veya bu seylerle fonksiyonel rabitasi olan teknik cihaz veya tesislerde, isin veya teslimatin kusurlu ve ayipli olmasi dolayisile husule gelen zarar ve ziyandan dogan talepler.
c- Ayni kimselerin çalistiklari bina ve araziye ika ettikleri zarar ve ziyandan dogan talepler.
9) 3713 sayili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden dogan sabotaj ile bunlari önlemek ve etkilerini azaltmak amaciyla yetkili organlar tarafindan yapilan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.
Sigortalinin Beyan Mükellefiyeti
Madde 4- (A) Akit sirasinda: Sigortaci isbu sigortayi rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere sigorta ettirenin hususi sartlar içine dercettirdigi beyanina dayanarak kabul etmistir.
Binaenaleyh, rizikonun hususi sartlar içindeki tarifi, sigorta ettiren tarafindan dercettirilmesi lazim gelen (ve alinmissa teklifnamede mevcut) hususlari hakikate aykiri veya eksik cevaplandirmis yahut cevapsiz birakmis oldugu takdirde:
a) Sigorta ettirenin kasdi veya agir kusuru halinde sigortaci mes'uliyetten kurtulur.
b) Sigorta ettirenin kasdi yeya agir kusuru olmayan hallerde, sigortaci rizikonun agirligi ile mütenasip prim farkini almak suretile sigorta poliçesini yürürlükte tutmak veya feshetmek siklarindan birini seçer. Fesih sikkini seçtigi takdirde keyfiyeti, ittila tarihinden itibaren bir ay içinde sigortaliya ihbar eder; Sigorta, fesih ihbarinin sigortaliya teblig edildigi tarihten itibaren 15 gün sonra ögleyin saat 12.00'de sona erer ve islemeyen sigorta müddetine ait prim iade olunur.
(B) Akitten sonra: Sigortali, (A) fikrasinda zikredilen hususlarda akitten sonra vukua gelecek her türlü degisikligi kendisi tarafindan yapilmissa 8 gün içinde; degisiklikler kendi iradesi disinda vuku bulmussa, keyfiyete muttali olur olmaz sigortaciya ihbarla mükelleftir.
Degisiklikler rizikoyu agirlastirici mahiyette ise, sigortaci dilerse:
a) Rizikonun agirlasmasini karsilayacak munzam bir prim almak suretiyle sigortanin devamini kabul eder, veya,
b) Keyfiyetten haberdar oldugu tarihten itibaren 8 gün içinde mukaveleyi fesheder. Bu takdirde sigorta fesih ihbarinin tebliginden itibaren 15 gün sonra ögleyin saat 12.00'de sona erer.
Degisiklikler rizikoyu hafifletici mahiyette olur ve primin indirilmesini icap ettirir ise, bu yeni vaziyetin husulünden itibaren prim farki sigortaliya geri verilir.
Müddetinde kullanilmayan fesih haklari sakit olur. Munzam prim ödenmesinde uyusulamaz ise, fesih hakkini sigortali da kullanabilir. Bu takdirde mukavele fesih ihbar ile hükümden sakit olur ve sigorta müddetinin islemeyecek olan kismina ait prim iade olunur.
Hakikate aykiri beyan veya rizikoyu agirlastirici mahiyetteki degisikliklerin bildirilmemesi hali hasarin vukuundan sonra ögrenilirse, kastin veya agir kusurun mevcudiyeti halinde tazminat ödenmez; diger hallerde tahakkuk ettirilen primle tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasindaki nisbet dairesinde tazminattan indirme yapilir.
Madde 5- Sigortali, poliçede musarrah bir seyin veya tesebbüsün münhasiran maliki sifat ile temin edilmis olur da, bu sey veya tesebbüs malikini degistirir ise, sigorta mukavelesinden dogan hak ve borçlar yeni malike intikal eder; meger ki, yeni malikin sigortaya ittilaindan itibaren 15 gün içinde sigortanin kendisine intikalini kabul etmedigini sigortaciya yazi ile bildirmis ola.
Sigortaci el degistirme ittilaindan itibaren 15 gün içinde mukaveleyi feshetmek hakkini haizdir. Sigortacinin mes'uliyeti, fesih ihbarinin postaya verildigi tarihten itibaren 1 ay sonra ögleyin saat 12.00'de sona erer ve islemeyen günlere ait prim yeni malike iade olunur.
Sigortali sigortayi muhtelif sifatlar ile akdetmis ve ilerde sigortanin mevzuu bu sifatlardan biri veya bir kaçi için zail olmus bulunur ise, prim devam eden rizikolara göre ayarlanir.
Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacinin Sorumlulugunun Baslamasi ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü
Madde 6-Sigorta priminin tamaminin, primin taksitle ödenmesi kararlastirilmissa pesinatin (ilk taksit) akit yapilir yapilmaz ve en geç poliçenin teslimi karsiliginda ödenmesi gerekir. Aksi kararlastirilmadikça, prim veya pesinat ödenmedigi takdirde poliçe teslim edilmis olsa dahi sigortacinin sorumlulugu baslamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazilir. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde pesinatini, sigorta poliçesinin teslim edildigi günün bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser ve prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemedigi takdirde sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur. Prim ödenmemis olmasina ragmen poliçenin teslimi ile sigortacinin mesuliyetinin baslayacaginin kararlastirildigi hallerde, bu bir aylik sürenin ilk 15 gününde sigortacinin sorumlulugu devam eder.
Primin taksitle ödenmesi kararlastirildigi takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamani, miktari ve vadesinde ödenmemesinin sonuçlari poliçe üzerine yazilir veya poliçe ile birlikte yazili olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazili olarak kendisine bildirilmis olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemedigi takdirde temerrüde düser. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düstügü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemedigi takdirde sigorta teminati durur. Rizikonun gerçeklesmemesi kaydiyla, teminatin durdugu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durdugu yerden devam eder .Sigorta teminatinin durdugu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözlesmesi hiç bir ihtara gerek olmaksizin feshedilmis olur.
Poliçenin ön yüzüne yazilmasi kaydiyla, rizikonun gerçeklesmesiyle henüz vadesi gelmemis prim taksitlerinin sigortacinin ödemekle yükümlü oldugu tazminat miktarini asmayan kismi, muaccel hale gelir .
Bu madde uyarinca sigorta sözlesmesinin feshedilmis sayildigi hallerde, sigortacinin sorumlulugunun devam ettigi süreye tekabül eden prim gün esasi üzerinden hesap edilerek fazlasi sigorta ettirene iade edilir.
Hasar Halinde Taraflarin Durumu
Madde 7- Isbu mukavelenameye göre, sigortalinin mali mes'uliyetini mucip olabilecek bir vakianin hudusunda, sigortali ittila tarihinden itibaren bes gün içinde sigortaciyi yazi ile haberdar etmekle mükelleftir.
Bu ihbarin kazanin nerede, hangi tarih ve saatte, ne gibi sebeplerle ve hangi hal ve sartlar altinda vukua geldigine ve kazada ölen ve yaralananlara, zarar gören mallar ile bunlarin sahiplerine ve zamanin vüs'atine dair tafsilatli ve dogru malumati ihtiva etmesi iktiza eder.
Madde 8- Zarardan dolayi sigortalinin dava yolu ile veya sair suretle bir tazminat talebi karsisinda kalmasi veya aleyhine cezai takibata geçilmesi halinde, zarar ve ziyan talebine müteallik davetiye, ihbarname, ihtarname, adli tebligat, dava arzuhali, mektup ve diger bilcümle vesikalarin istenmesi beklenmeksizin ve derhal sigortaciya tevdii mecburidir .Sigortacinin, gecikmenin avakibini belirtmek suretile sigortalidan yazi ile isteyecegi malumat ve vesaikin sigortaciya en geç 8 gün içinde gönderilmesi muktezidir.
Sigortali, zarar ve ziyan talebinin tetkiki ve haklarinn müdafaasi hususunda sigortaciya elinden gelen yardimda bulunmaya mecburdur. Sigortaci tarafindan sarahaten müsaade edilmedikçe, sigortali, zarar ve ziyan talebini tamamen veya kismen kabul edemeyecegi gibi, buna ait herhangi bir tazminat tediyesinde de bulunamaz.
Madde 9- Sigortaci, zarar ve ziyan talebinde bulunan üçüncü sahisla dogrudan dogruya temasa geçerek anlasma hakkini haizdir.
Dava açilmasi halinde, sigortaci, sigortali namina davayi takip eder. Sigortali, sigortacinin gösterecegi avukata bu hususta lazim gelen her türlü selahiyeti vermek mecburiyetindedir. Davaya ait masraflar sigortaci tarafindan ödenir. Su kadar ki, bu masraflarla zarar görene verilmesi lazim gelen tazminat yekunu sigorta poliçesinde tesbit edilmis bulunan azami meblagi tecavüz edemez.
Sigortali veya ef'alinden mes'ul oldugu kimseler aleyhine ceza takibatina geçilmesi halinde, sigortaci müdafaayi sarahaten deruhte etmis ise, avukat ücretini (bilumum sair masraflar ile muhtemel para cezalan hariç) öder.
Madde 10- Sigortali, hasar vukuunda kendisine terettüp eden vecibelere riayet etmezse, sigortaci, tazmin mükellefiyetinden kurtulur; meger ki, sigortali bu vecibelere riayetsizligin kendi kusuru yüzünden ileri gelmemis bulundugunu ispat eder.
Madde 11- Kismi hasarlarda taraflar sigorta sözlesmesini feshetme hakkina sahiptir. Taraflar fesih hakkini ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.
Poliçeyi sigortaci feshettigi takdirde, bu husustaki ihbarin sigortaliya vusulü gününden itibaren 15 gün sonra ögleyin saat 12.00'de sigorta sona erer ve islememis günlerin primleri sigortaliya iade edilir.
Poliçeyi sigortali feshettigi takdirde, fesih ihbarile poliçe münfesih olmakla beraber, sigortacinin cari sigorta devresinin islemeyecek günlerine ait primlerdeki hakki mahfuz kalir.
Birden çok sigorta devresinin primleri pesinen ödenmis oldugu hallerde, sigortaci islemeyecek devrelere isabet eden primleri iade eder.
ÇESITLI HÜKÜMLER
Madde 12- Sigortaciya Yapilacak Ihbarlar
Sigortali tarafindan isbu poliçe geregince sigortaciya yapilacak bilcümle ihbarlarin muteber olabilmesi için, bunlann sigorta sirketinin merkezine veya poliçeyi imza etmis bulunan acenteye yapilmasi lazimdir.
Madde 13- Kanuni Ikametgah
Sigortanin aktinde, sigorta ettiren tarafindan beyan edilen kanuni ikametgah mukaveleye dercedilir. Sigortali, ikametgahini degistirdigi takdirde, bunu derhal taahhütlü mektupla sigortaciya bildirmeye mecburdur. Aksi halde, sigortaci tarafindan yapilacak tebligatin sigortaliya ulasmamis olmasindan dogacak bütün neticelerden sigortali mes'uldür.
Madde 14- Selahiyetli Mahkeme
Selahiyetli mahkeme, sigortalinin kanuni ikametgahinin veya sigortacinin merkezinin veya poliçeyi tanzim eden acentenin bulundugu yer mahkemesidir.
Madde 15- Mürüru Zaman
Sigorta mukavelesinden dogan bütün mütalebeler iki yilda müruru zamana ugrar.
Son Düzenleme Tarihi:12 Nisan 2005